Wednesday, February 26, 2020
Jurnalism corect


Procesul lui Sebastian Ghiță se reia / Achitarea din primă instanță, anulată în urma deciziei CCR pe tema completurilor de trei judecători

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 6 noiembrie 2019 Etichete: , , ,

Procesul în care Sebastian Ghiță este acuzat că i-ar fi dat o casă fostului edil din Ploiești, Iulian Bădescu, se reia. Judecătorii au respins sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene pe tema deciziei CCR legată de completurile de trei judecători. Instanța a hotărât reluarea judecății și, implicit, anularea achitării din primă instanță. O parte din complet ar fi vrut ca CJUE să fie sesizată, însă opinia a fost minoritară. În schimb, Instanța Supremă a hotărât suspendarea procesului lui Traian Berbeceanu și sesizarea CJUE pentru ca magistrații europeni să spună dacă decizia CCR trebuie aplicată.

În schimb, Instanța Supremă a hotărât suspendarea procesului lui Traian Berbeceanu și sesizarea CJUE pentru ca magistrații europeni să spună dacă decizia CCR trebuie aplicată.

Instanța Supremă, completul de 5, a pus în discuție din oficiu sesizarea CJUE în dosarul Ghiță-Bădescu, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României (CCR) pe completurile de 3 judecători. DNA a cerut sesizarea CJUE și suspendarea procesului în dosarul Ghiță-Bădescu.

Decizia CCR se aplică dosarelor soluționate, în primă instanță, de completuri nespecializate pe fapte de corupție, dar care nu au primit verdicte definitive.

Acuzațiile DNA din dosarul Ghiță – Bădescu

În iulie 2015, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sebastian Ghiță și pe Iulian Bădescu sub acuzațiile de dare, respectiv luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani.

Citeste si:  CCR dezbate conflictul între CSM şi fostul ministru al Justiției, Ana Birchall/Update: Ședința a fost amânată

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului  și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghiță, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploiești, patronat de Ghiță, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în valoare de 1.500.000 de lei.

Pentru a aproba acea finanțare, Iulian Bădescu, primar al Ploieștiului la acea vreme, ar fi pretins și primit de la Sebastian Ghiță, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de omul de afaceri, o casă de locuit situată în Ploiești, în valoare de 1.041.600 de lei, sumă din care Bădescu a suportat personal doar 124.000 de lei.

Atât Sebastian Ghiță dar și Iulian Bădescu au fost achitați în faza de fond a procesului, dar procurorii DNA au declarat apel.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW