Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Procesul fostului trezorier al PSD, Mircea Drăghici poate să înceapă/ Este acuzat că a fost în interes personal 380.000 de euro din subvențiile primite de la AEP

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 18 septembrie 2019 Etichete: , ,

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au constatat legalitatea rechizitoriului prin care fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Drăghici este acuzat că și-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă. Pentru că Instanța supremă a constatat și legalitatea administrării probelor, procesul poate să înceapă.

„Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul (…) privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, trimis în judecată pentru pretinsa săvârşire a infracţiunilor de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate şi delapidare (…), precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe”, se arată în minuta instanței.

Decizia de astăzi nu este definitivă, Mircea Drăghici are posibilitatea să facă apel.

Pe data de 25 iulie, fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici a fost trimis în judecată de procurorii DNA fiind acuzat că a folosit în interes propriu 380.000 de euro din subvenţiile acordate de  Autoritatea Electorală Permanentă. Tot atunci, procurorii au decis atunci și disjungerea dosarului în cazul fostului șef al Autorității Electorale Permanente (AEP), Daniel Barbu. Acesta este acuzat că nu a urmărit destinația subvențiilor acordate partidelor politice și că a stopat controalele care se aflau în curs.

Acuzațiile DNA pentru Mircea Drăghici

Procurorii DNA susțin că, în perioada 15 februarie 2018 – 11 iunie 2018,  Mircea Drăghici, în calitate de trezorier al PSD, a folosit suma de 380.000 de euro provenită din subvenția acordată partidului de AEP pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera din Voluntari. Cu acești bani, Drăghici ar fi acoperit parțial valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii ar fi plătiți de partid drept chirie. În acest sens, în februarie 2018, Mircea Drăghici, împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

În 15 februarie 2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia lui Drăghici, pentru 180.000 de euro (sumă plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și PSD (care practic îi asigura vânzătorului imobilului garanția că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid). Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând să fie achitată timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni, din sume de bani provenite din subvenția acordată partidului potrivit legii, pentru activități electorale.

După declanșarea controlului de către AEP cu privire la utilizarea subvențiilor către PSD, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al PSD, Mircea Drăghici ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux (Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 de lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării. Procurorii spun că în 10 iulie 2017, PSD, prin trezorier, a cumpărat autoturismul Mercedes, iar după numai câteva zile mașina ar fi fost vândută unei persoane din familia lui Mircea Drăghici, însă contravaloarea nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului. Banii pentru autoturism au fost plătiți abia în 23 august 2018.

 

Comentarii


  • […] Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au constatat legalitatea rechizitoriului prin care fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Drăghici este acuzat că și-ar fi însuşit 380.000 de euro din subvenţiile acordate partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă. Pentru că Instanța supremă a constatat și legalitatea administrării probelor, procesul poate să înceapă. Mai multe AICI. […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW