Friday, September 22, 2023
Jurnalism corect


Procesul de redobândire a cetățeniei române, blocat temporar din cauza „rețelelor criminale”/ Guțu: Oamenii așteaptă de doi ani și jumătate

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 9 februarie 2020 Etichete: , ,

Secretarul de stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Ana Duțu, a declarat că există suspiciuni legate de dosarele a 3.500 de ruși și ucraineni care au cerut cetățenia română susținând faptul că au origini în România interbelică. Aceste bănuieli au dus la blocarea temporară a 260.000 de dosare ale moldovenilor care vor să obțină cetățenia română.

”Am discutat cu ministrul justiției Cătălin Predoiu în ultima ședință de guvern și dumnealui mi-a spus că actualmente există o situație neplăcută legată de rețelele criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei. Și mă refer la dosarele de solicitare a cetățeniei care vin, de exemplu, din partea a circa 3.500 de cetățeni din Rusia și Ucraina care printr-o minune au găsit acte de naștere pe teritoriul României Mari și acum solicită cetățenia română.

Din cauza aceasta s-a blocat procesul, fiindcă trebuie să se lămurească organele judiciare ce e cu aceste dosare, dar blocajul din Comisia pentru cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie a fost deblocat, mi-a spus ministrul Predoiu, și deja au și fost publicate mai multe hotărâri de acordare a cetățeniei române”, a declarat Ana Guțu, într-un interviu pentru Europa Liberă Moldova.

Cercetările privind aceste infracțiuni au dus la blocarea temporară a cetățeniei române pentru locuitorii Republicii Moldova, însă procesul a fost reluat.

„Dosarul cetățeniei este unul foarte important, cele 260 de mii de dosare care s-au oprit și, într-adevăr, este un fapt absolut neplăcut pentru solicitanți, fiindcă termenul legal este de șase luni, dar s-a ajuns la termenul de doi ani și jumătate; oamenii așteaptă de doi ani și jumătate redobândirea cetățeniei. După ce a fost deblocat, vom lucra împreună cu toți colegii din grupul parlamentar al Mișcării Populare să amendăm legislația în direcția facilitării condițiilor de redobândire a cetățeniei cu păstrarea anumitor filtre, desigur, pentru a evita istoriile neplăcute ale unor oameni care solicită cetățenia română din motive comerciale”, a mai precizat Ana Guțu.

Comentarii


  • După 1989, clasa politică „românească” şi-a bătut joc de cetăţenii basarabeni cărora bestia roşie le-a furat cetăţenia.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW