Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Probleme la votul prin corespondență, cu 5 zile înainte de alegeri/Un român din Londra a demonstrat cum autocolantul „votat” se poate dezlipi/Preşedintele AEP explică cât de sigur e sistemul

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 6 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Cu doar câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale în spațiul public circulă niște imagini care demonstrează că sistemul de vot prin corespondență, pe care românii din diaspora îl au la dispoziție, are probleme.  

Un român stabilit în Londra a postat, pe pagina sa de Facebook, un clip în care arată că autocolantul pe care scrie „votat” poate fi dezlipit și lipit cu ușurință pe alt chenar de pe buletinul de vot.

„Ca la Şah !Autocolantul ” Votat 2019 ” nu se dezlipeste – Mult tare ???Cum o dai , cum nu ! Tot cine vrea castiga ! Huuoo”, a scris Daniel Ursache, pe pagina sa de Facebook.

Pe instrucțiunile de folosire a buletinului de vot este menționat faptul că “odată aplicat autocolantul cu mențiunea ‘VOTAT 2019 P Turul1’ pe buletinul de vot, acesta nu mai poate fi dezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia”. Imaginile demonstrează însă contrariul.

“E o demonstrație că un stick utilizat la votul prin corespondență se dezlipește de pe un buletin de vot foarte greu. Inclusiv de cel care demonstrează asta. Asta înseamnă că acest sticker nu va cădea de pe opțiunea cetățeanului când va fi introdus în plicul special pentru votul prin corespondență. Acel plic merge în țară, rămâne sigilat până duminică seară la ora 21. Acele plicuri stau în niște urne sigilate pe tot parcursul acesta. La numărare se deschide plic cu plic și se procedează la citirea de către membrii secției de votare, iar procedura este filmată și înregistrată audio-video”, a explicat Florin Mitulețu, președintele AEP, pentru mainnews.ro.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea; Facebook/ Daniel Ursache

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW