Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


Probleme grave la Podul de la Brăila / Ministrul Grindeanu pasează responsabilitatea către constructor

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 17 noiembrie 2023

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, inaugurat în urmă cu doar câteva luni, are grave probleme care în timp, dacă nu sunt soluționate, pot afecta chiar structura de rezistență, ceea ce va pune în pericol siguranța circulației. 

Problemele se țin lanț pe podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, inaugurat cu surle și trâmbițe în luna iulie a acestui an, în prezența președintelui Klaus Iohannis. După ce la scurt timp după inaugurare asfaltul s-a stricat, iar apoi mai multe șuruburi în care erau prinse parapetele de protecție s-au descoperit ca fiind slăbite, noi defecte de execuție au fost descoperite.

Potrivit publicației Monitorul de Galați, în structura de rezistenţă subacvatică a podului, la 12 metri adâncime, au fost descoperite infiltraţii de apă. Potrivit experţilor din cadrul CNAIR, lucrările de eliminare a infiltraţiilor ar putea pune în pericol integritatea structurală a podului. Pentru a putea fi rezolvate aceste probleme, ar fi nevoie de săpături paralele cu blocurile de ancoraj, ceea ce ar putea slăbi sistemul de prindere al pilonilor podului.

Pe lângă acestea, sunt probleme și cu asfaltul. Directorul CNAIR, Cristian Pistol, susține că antreprenorul, asocierea WeBuild – IHI, nu a respectat rețeta, ceea ce a dus la crăparea asfaltului.

„Concluziile raportului sunt clare: nu au fost respectate rețeta și tehnologia. E clar că rețeta folosită de ei la mixturile bituminoase nu a fost una corectă”, a declarat Cristian Pistol la DIGI 24.

Constructorul și consultantul trebuie să propună soluții. Cel mai probabil, spun specialiștii, este nevoie de refacerea completă a hidroizolației podului și de turnarea unui nou covor asfaltic.

CNAIR nu a făcut recepția

Compania de drumuri refuză să își asume rezolvarea acestei probleme și pasează responsabilitatea către constructor. Întrebat vineri despre aceste probleme, ministrul Sorin Grindeanu nu a dorit să intre în detalii și a insistat asupra faptului că antreprenorul trebuie să rezolve problemele.

„CNAIR a luat decizia corectă, şi anume aceea de a nu recepţiona, nici nu pot legal să facă acest lucru cei de la CNAIR, atâta timp cât nu sunt îndepărtate toate neconformităţile. Ştiu că s-a solicitat de către CNAIR, s-au solicitat diverse expertize independente care au scos în evidenţă anumite lucruri care trebuie să fie remediate de către compania care a construit podul. Altfel nu se recepţionează. Nu se întâmplă aceste lucruri, e o chestiune care ţine şi de finanţe în ceea ce îi priveşte şi de anumite plăţi, eliberări de garanţii şi toate lucrurile care decurg din nerecepţionarea unei lucrări”, a transmis ministrul Transporturilor.

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila

Podul suspendat are lungimea de 1.974 metri, o deschidere centrală de 1.120 metri și două deschideri laterale de 489 si 364 metri. Gabaritul pe verticală al podului va fi de 38 metri de la nivelul de inundații maxim, îndeplinind astfel criteriile de navigație pe Dunăre. Podul va asigura legătura rutieră între Brăila și Tulcea.

Sistemul de suspendare cuprinde un cablu principal şi tiranţi verticali de legatură între tablier şi cablul principal, iar blocurile de ancorare sunt integrate în teren şi sunt localizate în afara digurilor Dunării.  

Laţimea totală a podului suspendat de la Brăila va fi de 31,7 metri. Calea pe pod va avea 22 metri şi va fi alcatuită din patru benzi de circulaţie de câte 3,5 metri laţime fiecare, patru benzi de încadrare de câte 0,5 metri laţime, două acostamente de 1,5 m lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele având laţimi de câte 2,8 m fiecare.

Date contract:

Constructor: Asocierea Astaldi – IHI Infrastructure System

Valoarea contractului: 2,375 miliarde de lei fără TVA

Sursa de finanțare: Fonduri europene (POIM) și cofinanțare cu bugetul de stat

Durata: 12 luni proiectare și 36 de luni execuție

Garanție: 10 ani

Data emiterii ordinului pentru proiectare: 2 martie 2018

Data emiterii ordinului pentru execuție: 21 decembrie 2018.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW