Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Probele de competență de la Bacalaureat se amână

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 8 iunie 2023 Etichete: , , ,

Sistemul de învățământ românesc se află în cea de-a treia săptămână de grevă generală, iar situația este din ce în ce mai tensionată, cu atât mai mult cu cât examenele naționale bat la ușă. Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis miercuri, 8 iunie, că probele de competență de la Examenul Național de Bacalaureat se decalează. Examenul maturității trebuia să înceapă luni, 12 iunie, cu proba orală la Limba și literatura română, dar va debuta cu două zile mai târziu, miercuri, 14 iunie, cu aceeași probă.

Prin urmare, probele de competență din cadrul Examenului Național de Bacalaureat se desfășoară astfel:

  •  14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 16 – 20 iunie 2023: evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 21 – 23 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C.

Pe de altă parte, ministrul de resort a declarat că suspendarea probelor de competență și echivalarea acestora cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului rămâne o opțiune valabilă.

Totodată, ministrul Educației a anunțat prelungirea cu încă o săptămână a perioadei de înscriere la Bacalaureat și la Evaluarea Națională, așadar până marți, 13 iunie, precum și prelungirea termenului de încheiere a mediilor pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, tot până la 13 iunie. Termenele menționate sunt prelungite pentru a doua oară.

În ceea ce privește probele scrise ale celor două Examene Naționale, Ligia Deca a transmis că încă „nu se impune modificarea calendarului”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii