Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Prioritățile noului ministru al Sănătății: Echiparea spitalelor/ Recăpătarea încrederii sistemului sanitar în el însuși

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 26 martie 2020 Etichete: , ,

Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că în Capitală vor fi testați, pentru început, 10.000 de oameni în cadrul unui proiect derulat împreună cu Primăria Capitalei, urmând ca în limita capacității de testare și a simptomatologiei manifestată, să fie testată și o mare parte din populație.

Nelu Tătaru a fost numit ministru al Sănătății, joi, după ce Victor Costache și-a dat demisia. Tătaru susține că prioritatea sa la începutul mandatului este echiparea unităților sanitare cu cele necesare: logistică, aparatură, ventilatoare și resursă umană.

„Prioritățile rămân în acest moment recăpătarea încrederii sistemului sanitar în el însuși, recăpătarea acelei forțe de luptă pe care ar trebui să o aibă, o încredere pe care trebuie să o redea atât medicamentele suficiente, cât și echipamentele suficiente, dar să nu uităm și acele precauții.

Este un moment în care trebuie să adaptăm tot ce avem ca scenarii la realitatea din teren la fiecare focar în parte, fiindcă avem focare în diferite stadii de evoluție. Suceava este un focar cu transmitere comunitară accelerată și extinsă în acest moment, rămâne să limităm acest focar. La fel și celelalte focare, trebuie să le limităm pentru a nu apărea focare mai mari, care pot fi pierdute de sub control”, a declarat Nelu Tătaru pentru HotNews.ro.

Despre situația de la Suceava

Ministrul Sănătății a vorbit și despre situația gravă de la Suceava, unde 170 de angajați ai sistemului medical și pacienți au fost infectați cu virusul Covid-19, iar din cele 18 decese înregistrate la nivel național, 8 erau pacienți internați la Spitalul Județean.

Nelu Tătaru susține că spitalul poate fi redeschis în 48 de ore, după ce a fost dezinfectat, însă rămâne problema lipsei angajaților „până nu se întorc din izolarea voluntară, până nu se vindecă cei care sunt pozitivi”.

„După ce am văzut la Suceava, trebuie să ne ancorăm mai mult în realitatea pe care o avem în teren în acest moment. Dacă ne referim la Suceava, avem un conglomerat de nereguli care au dus la această transmitere accentuată a virusului – de la un personal medical care a fost descoperit pe partea de materiale de protecție, a fost descoperit ca informare și ca pregătire pentru un caz suspect, de la cazul în sine care a omis să spună sau nu a vrut să spună contextul epidemiologic, de la un traseu pe care l-a avut ancheta epidemiologică, în care au fost testări făcute în grup fără o anchetă prealabilă, fără a vedea care sunt adevărații contacți, și atunci diseminarea s-a făcut cum s-a făcut”, spune Nelu Tătaru.

Cine este noul ministru al Sănătății

Nelu Tătaru este s-a născut pe 30 septembrie 1972, în județul Vaslui.

În 1998, Nelu Tătatu a urmat cursurile Facultății de Medicină Generală în cadrul UMF Iași, în 2004 și în 2006 a studiat Managementul Instituţiilor Publice și Chirurgie generală în cadrul aceleiași univeristăți.  Din 2007, acesta a studiat Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi Management Sanitar, iar în 2009 și-a continuat pregătirea profesională prin specializarea în endoscopie digestivă. În 2011, Nelu Tătaru a obținut titlul de Doctor în științe la Școala Doctorală din cadrul UMF Iași.

Nelu Tătaru a lucrat ca asistent și ca medic stagiar la Spitalul Județean Vaslui (1991-1992/1998-2000), după care a fost medic rezident la Spitalul Clinic de Urgență Iași, din 2000 până în 2006.

Din 2007 până în 2010, Nelu Tătaru a fost director general și manager la Spitalul Municipal Huși, acolo unde a fost recunoscut ca unul dintre cei mai buni medici chirurgi, conform vremeanoua.ro.

Acesta a intrat în politică în anul 2011, când a devenit președintele PNL Huși, funcție pe care a ocupat-o timp de un an. De asemenea, Nelu Tătaru a fost senator în legislatura 2012-2016, pe listele Partidului Național Liberal, iar din 2017  conduce organizația PNL Vaslui.

Ultima declarație de avere a lui Nelu Tătaru a fost completată în anul 2016 și este goală. Doar la categoria „venituri”, se arată că Nelu Tătaru câștiga ca medic specialist 1 034 de lei pe lună (12416 lei pe an) și ca senator 5 139 lei le lună (61 674 lei pe an).

În decembrie 2019, Nelu Tătaru a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii,

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW