Tuesday, April 30, 2024
Jurnalism corect


Prioritatea autorităților în procesul de aderare la OCDE. Ciucă: Să demonstrăm că avem voința și resursele necesare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 13 septembrie 2022

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis marți, 13 septembrie, după reuniunea Comitetului Interministerial pentru coordonarea aderării la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), că România trebuie să demonstreze că are voința și resursele necesare pentru a îndeplini recomandările necesare aderării la OCDE.

La reuniunea de miercuri a participat, printre alții, fostul ambasador al României în Franța, Luca Niculescu, actual coordonator privind procesul de aderare la OCDE.

Aderarea la OCDE reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară și va permite României să se alăture unora dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, oferind astfel șansa dezvoltării economice și deschiderea de numeroase oportunități de investiții pentru România”, a punctat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la finalul întâlnirii.

Prioritatea autorităților este redactarea Memorandumului Inițial pe care România trebuie să îl transmită secretarului general al OCDE.

Documentul cuprinde o evaluare a alinierii legislației, politicilor și practicilor României la un număr de peste 230 de instrumente juridice ale OCDE”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern.

Coordonarea procesului de aderare va fi asigurată prin Comitetul interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu OCDE, unde participă șefi de instituții, sub coordonarea premierului, și la nivelul unui Task Force interinstituțional.

Este o muncă de echipă și un efort interinstituțional intens pentru ca Memorandumul Inițial pe care urmează să-l redactăm în perioada următoare să fie concis, de calitate și să se axeze pe modul în care legislația, politicile și practicile aplicabile în România corespund instrumentelor OCDE, pentru a demonstra că avem voința și resursele necesare pentru implementarea recomandărilor din Foaia de Parcurs”, a transmis premierul.

După redactarea Memorandumului Inițial, România va trebui să definitiveze echipele OCDE de la nivelul instituțiilor și să participe la Comitetele sectoriale OCDE și la alte reuniuni ale Organizației.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *