Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Primul caz de febră tifoidă de anul acesta, la Spitalul Victor Babeş din București

By Stratulat Anca , in Fara categorie Stirile zilei , at 29 martie 2024 Etichete: , , ,

Într-un interviu acordat pentru news.ro, Dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Bucureşti, a declarat că în acest an a fost înregistrat primul caz de febră tifoidă, o afecţiune contractată de către un pacient adult dintr-o ţară asiatică.

În cursul anului trecut, au fost înregistrate alte trei cazuri ale bolii la pacienţi care au călătorit în ţări africane. Conform medicului, această afecţiune poate fi prevenită eficient prin vaccinare, dar din nefericire cei patru pacienţi care au fost infectaţi nu s-au imunizat împotriva febrei tifoide înainte de călătorie. Netratată în timp util, boala poate fi fatală pentru pacienţi.

„Au fost câteva şi anul trecut, cred că trei au fost anul trecut şi unul anul acesta, dar nu sunt noutăţi absolute, sunt cazuri de călători care vin cu această boală ca boală de import, deci nu e o boală achiziţionată în România.

Adulţii în cauză, din păcate, nu au urmat măsurile de profilaxie necesare şi nu s-au vaccinat împotriva febrei tifoide înainte de călătoriile lor respective. Cel mai recent caz provine din Asia, în timp ce celelalte trei au fost asociate cu călătorii în Africa. În cazul acestor afecţiuni, se iau măsuri de izolare a pacienţilor în săli dedicate, similar cu protocolul pentru alte infecţii digestive, inclusiv hepatitele de tip A, care sunt transmise prin cale digestivă, precum şi diverse forme de diaree, cum ar fi infecţiile cu clostridium difficile, care necesită, de asemenea, izolare în săli special desemnate.

Febra tifoidă este cauzată de un agent patogen denumit Salmonella typhi, care se transmite prin intermediul sistemului digestiv, de unde şi numele de febră tifoidă. Transmiterea are loc prin consumul de apă sau alimente contaminate cu Salmonella typhi sau prin contactul cu mâini murdare. Această boală poate fi prevenită eficient prin vaccinare, dar este esenţial ca călătorii să consulte un medic specializat pentru a primi recomandările necesare înainte de plecare.

Managerul Spitalului Victor Babeş din Bucureşti a subliniat că contaminarea într-un mediu comunitar poate fi cauzată de o persoană purtătoare sau bolnavă, ceea ce poate duce la transmiterea bolii în colectivitate.

“Ca la toate celelalte vaccinuri, este bine să fie făcut cam cu o lună înainte de a pleca. În cazurile de urgenţă se poate vaccina şi în ziua anterioară, dar asta este ceva excepţional, de regulă aceste călătorii sunt planificate şi există timp pentru a face un consult de medicină a călătoriei şi a primi vaccinul corespunzător. Ideal cam cu o lună înainte de a pleca.

În cabinetul nostru de boli tropicale şi medicină a călătoriei vaccinăm, avem sute de pacienţi vaccinaţi pentru diverse destinaţii, inclusiv pentru febră tifoidă. Există acel consult în care apreciem necesitatea fiecăru tip de vaccin, în funcţie de pacient, destinaţie, durată, şi tot cortegiul de factori pe care îi luăm în considerare pentru a-i reomanda analize de profilaxie pacientului respectiv şi în cele mai multe cazuri aceasta include şi vaccinarea de febră tifoidă care e recomandată atât în Asia, cât şi în Africa, mai ales în Asia de Sud Est şi în Africa, America Centrală şi de Sud. În funcţie de alţi factori de risc care plasează pe respectivul călător într-un grup de risc mai mare sau mai mic vom proceda la recomandări şi la a-i şi face vaccinul respectiv”, a declarat medicul.

„Febra tifoidă nu este ceva necunoscut în România, în urmă cu mulţi ani exista febra tifoidă loco, ca să spun aşa. Într-adevăr, o febră tifoidă netratată cam prin săptămâna a treia sau a patra de evoluţie, dacă rămâne aşa ignorată şi nu se tratează, poate să determine inclusiv decesul pacientului prin nişte hemoragii digestive cu sfârşit fatal. Vaccinarea împotriva febrei tifoide reprezintă atât un mijloc de prevenire a bolii la cei care călătoresc în zonele de risc, cât şi un mijloc de stăpânire a rezistenţei la antibiotice, pentru că în ultimul timp salmonella typhi a devenit foarte rezistentă la unele categorii de antibiotice, iar tulpinile respective migrează de colo colo dacă nu ne vaccinăm, deci vaccinarea ne protejează şi individual, dar şi ca şi comunitate”, a precizat medicul.

„Nici acestea din păcate nu sunt cazuri noi, noi avem foarte mulţi pacienţi de-a lungul ultimilor ani care vin cu tuse convulsivă, atât copii micuţi care încă nu au ajuns la vârsta de două luni, vârsta de vaccinare, cât şi copii mai mari care nu sunt vaccinaţi, sau nu se cunoaşte statusul lor, cât şi adulţi care nu au făcut acele rapeluri la fiecare zece ani, şi care fac forme atipice de tuse convulsivă, nu e aceea clasică, tusea măgăreacă pe care o ştim cu toţii, forme atipice de tuse cu durată îndelungată, cu un pattern oarecum asemănător, dar nu atât de grav şi care din păcate,chiar dacă ei la un moment dat se vindecă, ei sunt sursă pentru ceilalţi din jur care nu au protecţie şi mai ales pentru copiii foarte mici”, a explicat pentru News.ro managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală, Prof. Univ. Dr. Simin Aysel Florescu.

foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW