Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Primii 18 km ai Drumului Expres Craiova – Pitești vor fi inaugurați astăzi

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2022

Vești bune pentru locuitorii din zona Balș și nu numai. Lotul 1, în lungime de 18 km, al tronsonului 2 din Drumul Expres Craiova – Pitești, urmează să fie inaugurat joi, 21 aprilie, la ora 18:00. Aceștia sunt de altfel și primii kilometri de drum expres construiți în România. 

Circulația rutieră se va desfășura astfel:

– pe relația Craiova-Pitești, accesul se face din DN65, prin sensul giratoriu executat în apropiere de Balș
– pe relația Pitești-Craiova, accesul se va face prin sensul giratoriu construit pe DN65, spre localitatea Piatra Olt.

Viteza limitată la 100 km/h, dar ar urma să crească

Viteza de circulație va fi, deocamdată, de maxim 100 km/h. Pe 13 aprilie, un proiect de lege inițiat de fostul ministru al transporturilor Cătălin Drulă pentru creșterea limitei la 120 km/h a fost adoptat de Parlament, Legea urmând să intre în vigoare doar după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ce se întâmplă cu lotul 2

În stadiu de execuție foarte avansat se află și lotul 2, care ar degreva traficul în zona Slatina, singurul punct critic rămas de definitivat fiind subtraversarea de la Găneasa. Prezent la sfârșitul săptămânii trecute pe șantier, secretarul de stat Irinel Scrioștenu s-a ferit să avanseze însă un termen pentru deschiderea și a acestui drum, în lungime de 21,35 km, limitându-se doar la a preciza că se va întâmpla „în scurt timp”.

PSD a pus primele borduri, PSD va tăia panglica

Deși lucrările, atât la tronsonul 1, construit de Tirrena Scavi, cât și la tronsonul 2, aproape finalizat de UMB, au început oficial în noiembrie 2019, pe Facebook și la televizor startul acestora s-a dat cu mult mai devreme. În mai 2019, mai mulți lideri PSD, în frunte cu Liviu Dragnea și Olguța Vasilescu, au inaugurat o așa-zisă începere a lucrărilor. Câțiva muncitori de la Tirrena Scavi au așezat două borduri pe un câmp, iar, după plecarea alaiului de politicieni, au părăsit și ei locația. În realitate, firmele contractate nu finalizaseră încă etapa de proiectare și nu primiseră ordinul de începere a lucrărilor.

Drumul Expres – Craiova Pitești

Drumul Expres Craiova – Pitești va avea o lungime de 121,115 km, fiind împărțit în patru tronsoane.

În prezent, pe tronsonul 1 Craiova – Robănești, în lungime de 17,7 km, italienii de la Tirrena Scavi au crescut mobilizarea, după ce autoritățile au rezolvat marile probleme birocratice, avansul lucrărilor ajungând la 43,4%. Cu toate acestea, este greu de crezut că va fi inaugurat în acest an.

Pe tronsoanele 3 Valea Mare – Colonești, unde lucrează UMB, avansul lucrărilor a ajuns la 20%. Termenul de finalizare este în cursul anului 2023.

Rămas ultimul după mai multe răsturnări de situație în instanțele de judecată, tronsonul 4 Colonești – Oarja – Pitești se află în stadiu incipient. Firma patronată de Dorinel Umbrărescu promite să se mobilizeze puternic, însă termenul contractual este în cursul anului 2024.

Diferențe între autostradă și drum expres

Autostrada are un profil de minim 26 metri lățime, fiind despărțită în patru benzi, două pe fiecare sens, cu o lățime de 3,75 metri fiecare, și patru benzi de ghidare de 0,5 metri fiecare. Are două benzi de urgență, în lățime 2,5 metri fiecare și două acostamente de 0,5 metri. Spațiul median are 3 metri. Vitezele pentru autostrăzi sunt de 140 km/h pentru regiunea de șes, 120 km/h pentru deal și 100 km/h pentru munte.

Drumul expres este ceva mai îngust decât autostrada, având un profil transversal de 22 metri. Are patru benzi de circulație, două pe sens, în lungime de 3,5 metri fiecare, patru benzi de încadrare, în lungime de 0,5 metri fiecare și două acostamente de 1,5 metri din piatra sparta sau pământ vegetal. Spațiul median, la fel ca la autostradă, are 3 metri. Vitezele de proiectare minime pe drumurile expres sunt de 120 km/h pentru regiunea de șes, 100 km/h pentru deal și 80 km/h pentru munte.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW