Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Primele nouă troleibuze Solaris au plecat spre București

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 15 ianuarie 2024

Veste bună pentru bucureșteni. Primele nouă troleibuze Solaris din contractul pentru 100 de unități au plecat spre București și urmează să ajungă în zilele care urmează. 

Primăria Capitalei a încheiat pe 29 decembrie 2022 cu firma Solaris un contract pentru achiziția a 100 de troleibuze din gama de 12 metri. Valoarea înțelegerii este de 290 milioane de lei, plus TVA, finanțarea fiind asigurată din Fondul de Mediu.

Cele 100 de troleibuze au autonomie de minim 20 km, ceea ce va permite extinderea unor linii și la evitarea blocajelor în trafic. De asemenea, acestea au podea coborâtă pe toată suprafaţa disponibilă pentru pasagerii în picioare și rampă cu acționare mecanică sau electrică pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, cu sistem de protecţie împotriva plecării troleibuzului cu rampa deschisă. Acestea sunt prevăzute cu buton de semnalizare a intenţiei de acţionare a rampei, situat atât la exterior, cât şi la interior, precum şi semnalizare la bord pentru conducătorul de vehicul.

Vehiculele sunt echipate cu instalaţii de aer condiţionat pentru salonul de pasageri şi cabina de conducere, au facilităţi pentru accesul nelimitat al pasagerilor cu mobilitate redusă (rampă, „kneeling”).

De asemenea, sunt dotate computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS și comunicare online, sistem de informare audio-video, sistem de numărare a călătorilor, iar în salon sunt prize USB tip A (5V, min 2A) pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor.

Garanția completă de funcționare FULL WARRANTY va fi de minimum 300.000 km de la data recepției sau minimum 5 ani pentru troleibuz în ansamblu și pentru toate componentele acestuia, inclusiv întreținerea planificată, consumabilele și manopera efectuată în această perioadă.

Troleibuzele vin mai devreme decât prevede contractul

Conform prevederilor din contract, primul troleibuz ar urma să fie livrat după 15 luni, în vreme ce întreg lotul de 100 în 22 luni. Cu toate acestea, producătorul din Polonia s-a angajat să livreze mai devreme vehiculele contractate de Primăria Capitalei. Prin urmare, primele 15 troleibuze vor fi aduse în București săptămâna viitoare.

Troleibuzele urmează să fie verificate și testate de către o comisie de specialitate pentru a fi recepționate. După ce și acest pas va fi trecut, vehiculele vor putea intra în traseu cu călători. Celelalte troleibuze vor ajunge etapizat până în luna iunie 2024.

Acestea vor circula pe liniile 62, 70, 73, 74, 76, 93 și 97.

Vechiul contract, reziliat din cauza unor ilegalități

Primăria Capitalei încearcă încă din anul 2018 să achiziționeze 100 de troleibuze. Administrația Firea a încheiat chiar un contract în acest sens cu firma Bozankaya din Turcia, care prezentase la licitație documentația unui autobuz electric.

După ce Mainnews.ro a relatat despre aceste ilegalități iar Curtea de Conturi le-a consemnat într-un raport de audit, Primăria Capitalei a reziliat înțelegerea.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW