Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primele măsuri luate de Guvern pentru fluidizarea traficului la granițele cu Republica Moldova și Ucraina

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 10 iunie 2022

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat vineri, 10 iunie, o ședință la care a participat și omologul din Republica Moldova, Natalia Gravilița, dar și alți reprezentanți ai Guvernului, pentru a stabili măsurile necesare pentru fluidizarea traficului la granițele României cu Republica Moldova și Ucraina. 

La reuniunea interministerială de vineri au participat Nicolae Ciucă, Natalia Gavrilița, secretarul general la guvernului, șeful Cancelariei prim-ministrului, Bogdan Aurescu, Adrian Câciu, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor, Agriculturii, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu și reprezentanți ai Ministerului Proiectelor Europene.

Au avut un schimb de opinii legat de nevoia de a găsi soluții cât mai funcționale(…)La Albița, dar și la Galați, sunt puncte roșii care reprezintă fluxuri importante de camioane de marfă care au loc de o bună perioadă de timp”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței.

Concret, la punctul de trecere a frontierei de la Albița au fost trimise echipe mixte, conduse de șeful Poliției de Frontieră, ale autorităților române care vor colabora cu autoritățile din Republica Moldova.

(n.r. Vor) discuta despre măsurile de fluidizare necesare, astfel încât ambele părți să poată valorifica la maximum, respectând regulile pe care România trebuie să le respecte, procedurile de lucru, să grăbească ritmul în care sunt procesate mărfurile care vin din Republica Moldova, multe dintre ele provenind din Ucraina afectată de agresiunea militară rusă și blocajul de la porturi”, a explicat Cărbunaru.

Totodată, camioanele care vor să treacă din Republica Moldova în România și nu au încărcătură vor fi trimise către Oancea.

O altă măsură decisă de Guvern este ca toate autoritățile care au atribuții la Punctele de Frontieră, inclusiv reprezentanții ANSVSA și autoritățile sanitare, să aibă un program de lucru permanent, de 24 de ore pe zi, 7 zile din 7.

Ritmul va permite o procesare mult mai rapidă, reducând timpii de așteptare și volumele care pot trece la frontieră”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În ceea ce privește vama de la Isaccea, Ministerul Apărării va trimite un bac suplimentar pentru a asigura fluența transportului, măsură care se aplică de vineri.

Referitor la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, au fost deschise două noi unități, la Vicovu de Sus, Suceava, și Racovăț, Botoșani, ce vor fi operaționale în cel mai scurt timp.

În aceste două noi puncte de trecere a frontierei vor fi preluate fluxuri care vor contribui la reducerea presiunii asupra vămii Siret care gestionează un număr semnificativ de automarfare, camioane(…)Pentru cele 2 puncte de trecere a frontierei continuă dialogul între România și Ucraina pentru a așeza cât mai rapid zona de infrastructură, de logistică, de personal”, a precizat Dan Cărbunaru.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *