Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primele cazuri de flurona, îmbolnăvire simultană gripă-COVID, confirmate în România. Medicul Sandra Alexiu: Este mai complicată decât fiecare luată în parte

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

Spitalele din România se confruntă cu primele cazuri de flurona, adică de pacienți infectați simultan cu gripă și COVID-19. Afecțiunea este în general contactată în general de tineri cu imunitate scăzută, fiind mai periculoasă decât cele două tipuri de infecții în parte, a avertizat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov.

Pe lângă pandemia de coronavirus, România se confruntă în aceste zile și cu o epidemie de gripă, ceea ce a generat primele cazuri de flurona. Termenul este folosit încă de anul trecut pentru persoanele care sunt infectate simultan cu gripă și COVID, provenind de la „flu”, termenul din engleză pentru gripă și „rona”, de la coronavirus.

„Este mai complicată decât fiecare luată în parte”

Infecția este extrem de periculoasă, fiind în general semnalată la tineri și persoane cu imunitate scăzută, a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, într-o declarație acordată Mainnews.ro.

„Vorbim de o combinație între gripă și COVID și care intervine pe fond de imunitate scăzută. Sunt persoane care fac infecția combinată. Intervine mai ales la tineri. Este mai complicată decât fiecare luată în parte pentru că înseamnă o îmbolnăvire cu două tipuri de virusuri. Este greu depistat pentru că au simptomatologii asemănătoare. Este greu de diagnosticat dacă nu ai la dispoziție teste. Ai nevoie de test să îți dai seama ce infecție este.  Tratamentul este simptomatic așa cu se întâmplă în toate cazuri de infecții virale. Doar în spital se poate administra un antiviral, cu condiția ca pacientul să fie depistat în primele 48 ore”, a explicat Sandra Alexiu.

Cum ne prevenim

Întrebată despre mijloacele prin care cetățenii pot prevenii aceste îmbolnăviri, medicul a explicat că singurele mijloacele rămân vaccinarea și gesturile barieră.

„Putem să prevenim, atât infecția cu gripă cât și pe cea cu COVID, prin vaccinare. Există vaccin pentru amândouă. Vaccinarea antigripală se face începând din octombrie. Din păcate, acoperirea vaccinală pentru COVID nu este foarte mare în România, dar încă există centre care vaccinează. 

Oamenii trebuie să protejeze de transmiterea virusurilor prin purtarea măștii, să se vaccineze chiar dacă sezonul gripal a debutat, să aerisească, să aibă grijă să se dezinfecteze cu apă și săpun și să evite aglomerațiile”, a subliniat Sandra Alexiu, în declarația acordată pentru Mainnews.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii