Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Primele 15 tramvaie livrate de Astra în București, de sâmbătă pe linia 41

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 decembrie 2022

Societatea de Transport București va introduce, începând de sâmbătă, 10 decembrie, pe linia 41, primele 15 tramvaie livrate de Astra Arad în baza contractului privind achiziția a 100 de asemenea vehicule, încheiat de Primăria Capitalei. 

Potrivit reprezentanților STB, imediat după intrarea în Depoul Alexandria a tramvaiului cap de serie, în iulie 2022, compania a instruit 91 de vatmani care vor conduce acest nou model de tramvai.

STB va amplasa în noile tramvaie câte un controlor dedicat, responsabil pe partea de informare și de monitorizare a activităților pe parcursul întregii zile, ca măsură de prevenire a actelor de vandalism și pentru a încuraja plata călătoriei, spun reprezentanții companiei.

„Odată cu venirea acestor tramvaie, oferim publicului călător condiții mai bune de deplasare, care să-i determine să utilizeze din ce în ce mai mult transportul public. Ca orice nouă investiție, aceasta trebuie păstrată, ea fiind un bun al tuturor utilizatorilor. Pe lângă îmbunătățirea confortului și a calității serviciului de transport, noile tramvaie contribuie la eficientizarea STB SA, ceea ce duce la posibilitatea a noi investiții benefice călătorilor”, a declarat Adrian Criț, Director General STB SA.

Tramvaiele au noua generație de validatoare la fiecare ușă pentru plata călătoriei atât cu cardul bancar, cât și cu dispozitive smart NFC, sistem de aer condiționat și încălzire, fără a mai fi necesară deschiderea geamurilor exterioare în niciun sezon. Acestea sunt echipate cu prize USB și vin cu sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului, inclusiv Wi-Fi gratuit.

Potrivit STB, consum energetic este de doar jumătate din cel al unui vagon V3A, respectiv doar o treime din valoarea unui tramvai Tatra.

Primăria Capitalei a încheiat, pe 11 mai, cu firma arădeană Astra Vagoane, contractul pentru achiziția a 100 de tramvaie din gama de 36 metri. Valoarea înțelegerii este de 840,8 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile și bugetul municipalității.

Probleme cu recepția

Primul tramvai Astra a fost adus în București în luna iulie, iar de atunci au fost livrate alte 14 vehicule de acest tip. Deși primarul Nicușor Dan promitea punerea în funcțiune a tramvaielor în jurul datei de 1 septembrie, acest lucru nu s-a întâmplat. Comisia de recepție a tergiversat încheierea procesului-verbal, după ce producătorul arădean a făcut mai multe modificări, printre care și de motor.

A fost nevoie de teste suplimentare și de noi documente care să ateste că noile componente ale tramvaielor sunt echivalente sau superioare celor din oferta făcută în urmă cu 4 ani. În acest context, reprezentanții Astra au amenințat chiar că opresc producția, acuzând că recepția ar fi blocată de anumiți oameni de Primăria Capitalei, fideli fostului primar, Gabriela Firea, în mandatul căreia contractul fusese atribuit către Durmazlar (Turcia). Decizia însă a fost întoarsă în instanța de judecată, în pofida sprijinului oferit de municipalitate producătorului turc.

Sursa foto: Redacția

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW