Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Primele 15 tramvaie Astra Arad au fost introduse în circulație pe linia 41 / Nicușor Dan: Un moment de bucurie pentru București

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 10 decembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Primele 15 tramvaie produse de Astra Arad au fost introduse în circulație, începând de sâmbătă, 10 decembrie, pe linia 41 din Capitală. În cadrul unei conferințe susținute de reprezentanții autorităților, directorul Societății de Transport București (STB), Adrian Criț, a transmis că, astfel, a fost realizată prima achiziție de tramvaie din ultimii 50 de ani, în timp ce edilul Nicușor Dan a vorbit despre investițiile făcute în transportul în comun din București.

E un moment de bucurie pentru București”, a transmis Nicușor Dan, înainte de a efectua prima cursă noul tramvai produs de Astra Arad.

Primarul Capitalei a precizat că mai există în derulare contracte pentru achiziția a 100 de autobuze electrice și 100 de troleibuze și că, în cei 2 ani de mandat, a lansat investiții de 1 miliard de euro.

Am încercat în anii ăștia să mă concentrez pe lucrurile importante, 200 de milioane de euro aceste tramvaie, 500 de milioane pentru modernizarea liniilor de tramvai, 200 de milioane de euro investiții în rețeaua de termie, 50 de milioane de euro autobuze electrice, 50 de milioane de euro troleibuze, asta înseamnă 1 miliard de euro, bani din fonduri europene sau nerambursabile, pe care îi atragem prima dată în București”, a declarat edilul.

Primele 15 tramvaie Astra Arad pe linia 41

STB introduce, începând de sâmbătă, 10 decembrie, pe linia 41, primele 15 tramvaie livrate de Astra Arad în baza contractului privind achiziția a 100 de asemenea vehicule, încheiat de Primăria Capitalei.

Potrivit reprezentanților STB, imediat după intrarea în Depoul Alexandria a tramvaiului cap de serie, în iulie 2022, compania a instruit 91 de vatmani care vor conduce acest nou model de tramvai.

STB va amplasa în noile tramvaie câte un controlor dedicat, responsabil pe partea de informare și de monitorizare a activităților pe parcursul întregii zile, ca măsură de prevenire a actelor de vandalism și pentru a încuraja plata călătoriei, spun reprezentanții companiei.

Tramvaiele au noua generație de validatoare la fiecare ușă pentru plata călătoriei atât cu cardul bancar, cât și cu dispozitive smart NFC, sistem de aer condiționat și încălzire, fără a mai fi necesară deschiderea geamurilor exterioare în niciun sezon. Acestea sunt echipate cu prize USB și vin cu sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului, inclusiv Wi-Fi gratuit.

Potrivit STB, consumul energetic este de doar jumătate din cel al unui vagon V3A, respectiv doar o treime din valoarea unui tramvai Tatra.

Primăria Capitalei a încheiat, pe 11 mai, cu firma arădeană Astra Vagoane, contractul pentru achiziția a 100 de tramvaie din gama de 36 metri. Valoarea înțelegerii este de 840,8 milioane lei fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile și bugetul municipalității.

Probleme cu recepția

Primul tramvai Astra a fost adus în București în luna iulie, iar de atunci au fost livrate alte 14 vehicule de acest tip. Deși primarul Nicușor Dan promitea punerea în funcțiune a tramvaielor în jurul datei de 1 septembrie, acest lucru nu s-a întâmplat. Comisia de recepție a tergiversat încheierea procesului-verbal, după ce producătorul arădean a făcut mai multe modificări, printre care și de motor.

A fost nevoie de teste suplimentare și de noi documente care să ateste că noile componente ale tramvaielor sunt echivalente sau superioare celor din oferta făcută în urmă cu 4 ani. În acest context, reprezentanții Astra au amenințat chiar că opresc producția, acuzând că recepția ar fi blocată de anumiți oameni de Primăria Capitalei, fideli fostului primar, Gabriela Firea, în mandatul căreia contractul fusese atribuit către Durmazlar (Turcia). Decizia însă a fost întoarsă în instanța de judecată, în pofida sprijinului oferit de municipalitate producătorului turc.

Sursa foto: Redacția

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW