Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


Primarul Sucevei solicită premierului să reanalizeze măsura menținerii orașului în carantină și după 15 mai: Murim din punct de vedere economic

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 6 mai 2020 Etichete: ,

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, i-a solicitat premierului Orban să reanalizeze măsura privind menținerea orașului în carantină după încetarea stării de urgență, fiindcă pierderile economice sunt foarte mari, precizând că față de acum o lună, situația privind epidemia de coronavirus în Suceava este mult mai bună.

„Am comunicat luni după-amiază premierului Ludovic Orban şi ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, faptul că sucevenii sunt nemulţumiţi că aceste măsuri de relaxare nu se aplică şi la Suceava (…) Cu argumente vom solicita să se reanalizeze situaţia de la Suceava (…) Ştiu că poate aţi stat în casă cinci săptămâni, nu mai aveţi răbdare. Este foarte important din punct de vedere psihic, dar este foarte important şi pentru activităţile economice. Astăzi oraşul nostru este în suferinţă din punct de vedere economic, pentru că multe afaceri sunt închise. Oamenii de afaceri se plâng că nu au forţă de muncă. Aceste măsuri de carantină, cu aceste filtre în oraşul nostru, au dus la scăderea numărului de muncitori care intră în Suceava şi lucrează la diverse firme. Trebuie să facem tot posibilul să relaxăm aceste deplasări în interesul activităţilor economice, pentru că dacă ne uităm din punct de vedere sanitar, al epidemiei, şi să facem o comparaţie cu ce era acum cinci săptămâni, când am intrat în carantină, astăzi parcă suntem puţin mai liniştiţi. Dacă nu se iau măsuri de relaxare a carantinării, murim din punct de vedere economic”, a spus Ion Lungu, citat de Agerpres.

De asemenea, edilul a solicitat conducerii DSP Suceava să realizeze o situație a persoanelor infectate cu Covid-19, dar și a celor vindecate, pe localități, pentru ca situația să fie relevantă în perspectiva unei decizii privind ridicarea măsurii de carantinare a orașului.

„Situaţia globală nu spune mai nimic dacă ne referim la municipiul Suceava. Un indicator foarte important care trebuie urmărit este numărul de persoane bolnave, pozitive, la o mie de locuitori, cazuri active, cum le spune DSP. Este o situaţie pe care o urmăresc şi o analizez în fiecare zi şi am rugat DSP să ne pună la dispoziţie aceste date. Dacă discutăm concret, la ziua de ieri, în Suceava sunt 783 de cazuri pozitive, din care s-au vindecat 388 de persoane şi total cazuri active 402 persoane. Acest indicator se raportează la o mie de locuitori ai oraşului. Şi aici sunt două modalităţi de raportare. Dacă ne raportăm la numărul de persoane de la recensământul din 2011, care nu este concludent, cu 90.121 locuitori, astăzi avem în Suceava 4,33 persoane la o mie de locuitori. Cred că este corect să luăm numărul de persoane de la Direcţia de Statistică, care este 128.007, ceea ce înseamnă că numărul cetăţenilor infectaţi la o mie de locuitori este de 3,14. Acest indicator a scăzut semnificativ dacă îl comparăm cu cel de acum o lună de zile. Trebuie să urmărim ca acest indicator să scadă şi eu sper că în perioada următoare se va întâmpla acest lucru”, a mai spus primarul Ion Lungu.

Președintele a anunțat că nu va mai prelungi starea de urgență după 15 mai, când se va intra în starea de alertă. Însă miniștrii au spus că măsura de carantinare a Sucevei ar putea fi menținută.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW