Monday, December 6, 2021
Jurnalism corect


Primarul Sectorului 6 vrea să scoată gazonul pus greșit pe linia de tramvai: Este udat cu aspersoare și macină magistrala de termoficare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 octombrie 2021

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și-a anunțat intenția de a demonta gazonul de pe linia situată pe Bulevardul Timișoara din cauza problemelor pe care le creează magistralei principale de termoficare prin care sunt alimentate locuințele din zona AFI Cotroceni. 

În goana pentru a strânge capital politic înainte de alegerile locale din toamna anului trecut, fostul primar al Sectorului 6 Gabriel Mutu a demarat o amplă acțiune de înverzire a Sectorului 6. Tot atunci pe linia de tramvai de pe Bulevardul Timișoara, în lungime de 7,5 km, a fost montat gazon. Întreaga afacere a costat municipalitatea 900.000 de lei fără TVA, contractul fiind încheiat cu o asociere condusă de Geca Impex PM, o firmă care în ultimii ani a devenit abonată la banii Primăriei Sectorului 6.

Cu acești bani a fost montat gazon pe 25.000 mp și au fost plantați 3.125 arbuști, 247 arbori și mii de fire de plante perene. Tot aici a fost amenajat un sistem de irigații și lumini arhitecturale.

Cum se distruge magistrala de termoficare

Acum, actualul primar al Sectorului 6, Ciprian Ciucu, vrea să renunțe la gazon pentru că sistemul de irigații distruge magistrala de termoficare aflată sub linia de tramvai. În plus, edilul susține că face presiuni asupra Termoenergetica, furnizorul de apă caldă și încălzire din București, aflat în subordinea Primăriei Generale, pentru înlocuirea țevilor uzate astfel încât locuitorii din zona AFI Cotroceni să nu mai fie afectați de avarii. Acesta estimează că lucrările vor afecta circulația tramvaielor 25 și 8 pentru 3 luni.

„Și această magistrală, care duce agentul termic până în zona AFI Cotroceni, este veche și are nevoie de reabilitare. Fosta administrație a pus gazon verde peste linia de tramvai, (că doar erau alegeri) gazonul este udat cu aspersoare și macină magistrala și din exterior. Înainte de infrastructură, ei au fardat… Acum, la anul, va trebui să scoatem gazonul și amenajarea peisagistică, să oprim 3 luni tramvaiul și PMB să își asume și această investiție. Am cerut Termoenergetica să finalizeze URGENT studiul de fezabilitate. Nu mă mai interesează altceva decât studiu de fezabilitate, proiect tehnic și atribuirea lucrărilor!! Apoi refacem și peisagistic, cu soluții durabile, dar înainte să asigurăm nevoile de bază”,  scris Ciprian Ciucu, pe pagina sa de Facebook.

Experți: Soluția este defectuoasă pe termen lung și nepotrivita din punct de vedere tehnic

Mainnews.ro a avertizat încă din iulie 2020 asupra riscurilor pe care le presupune înierbarea liniei de tramvai pe Bulevardul Timișoara. Reprezentanții Asociației Metrou Ușor au explicat la vremea respectivă că gazonul a fost ridicat la nivelul șinei prin așternerea de pământ vegetal fără să se facă o delimitare fizică. Prin urmare, asociația avertizează că din cauza faptului că iarba ajunge până la nivelul de contact al liniei, calea de rularea devine alunecoasă.

„Liniile de pe Bd. Timișoara au fost modernizate la începutul anilor 2000 în sistem green-track. Au funcționat astfel fără probleme până recent, când nivelul gazonului a fost mult ridicat, prin așternerea de pământ vegetal și gazon pana la nivelul șinei, fără ca aceasta din urmă să fie delimitata fizic cu distanțieri de separație din cauciuc între ciuperca șinei și gazon. Astfel, deoarece iarba ajunge pe suprafața de contact a liniei, calea de rulare devine alunecoasa și pot avea loc efecte negative și periculoase precum demarajul îngreunat la pornirea de pe loc sau frânarea deficitara datorită alunecării. Consideram această soluție ca fiind defectuoasă pe termen lung și nepotrivita din punct de vedere tehnic. Liniile de pe Bd. Timișoara erau înierbate prin construcție iar aceasta intervenție a primăriei de sector nu era necesara”, au transmis reprezentanții AMU.

STB recunoaște problemele cu jumătate de gură

Într-un răspuns transmis în iulie 2021 la solicitarea Mainnews.ro, reprezentanții Societății de Transport București au recunoscut că înierbarea liniei de tramvai de pe Bulevardul Timișoara s-a făcut fără respectarea recomandărilor. Cu toate acestea, atât primarul Ciprian Ciucu, cât și directorul ADP Sector 6, Ioan Ovidiu Maxim ne-au transmis, la vremea respectivă, că nu primiseră nicio adresă în acest sens din partea STB.

Sursa foto: Redacția

Comentarii


  • Bataia de joc continua. Dupa Ciucu vine altul care va reface zona, gasind alte motive.
    Asa se ntampla n toata tara, in lung si n lat. Dar toti uita ca nici nu vor fi primari ptr toata viata, nici nu vor trai vesnic. Si daca aici pot scapa de judecata, Dincolo la Dumnezeu nu scapa niciunul. Mi e mila de voi, copii ai diavolului care v ati vandut sufletul ptr o punga de galbeni asemenea lui iuda !

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW