Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primarul pro-rus al Chișinăului anunță că își face partid: Suntem pentru integrarea europeană

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 23 august 2022

Primarul al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat marți, 23 august, crearea Partidului Mișcarea Alternativa Națională. Într-o declarație de presă, politicianul, ale cărui legături cu Moscova sunt dovedite, a susținut că noua formațiune își propune, nici mai mult nici mai puțin, decât integrarea europeană.

„Odată cu începerea războiului în Ucraina am considerat că este omenesc să facem o pauză și să ne implicăm plenar în susținerea refugiaților și în gestionarea acestei crize. (…) Astăzi sunt în fața dumneavoastră pentru a anunța că lansăm Partidul Mișcarea Alternativă Națională. Partidul care este pentru faptele făcute și contra vorbelor sterile. Suntem pentru dezvoltarea țării, pentru renaștere și modernizare, pentru independență și neutralitatea R. Moldova. Suntem pentru integrarea europeană începută mulți ani în urmă și pentru asta vom lupta și acționa”, a declarat Ion Ceban, potrivit ZDG.md.

Cu siguranță pentru cei care nu au urmărit în amănunt evoluțiile politice petrecute în Republica Moldova o astfel de știre ar părea absurdă, însă de fapt aceasta se înscrie perfect în logica din ultimii 30 ani.

„Vițelul deștept suge lapte de la două vaci” este proverbul care sintetizează poate cel mai fidel realitatea politică de la Chișinău, un stat care, după 30 de ani de la obținerea independenței, încă nu s-a hotărât în ce direcție să o apuce.

Cine este Ion Ceban

Ion Ceban a fost ales primar al Chișinăului în 2019, candidând din partea Partidului Socialiștilor, formațiune pe care a părăsit-o la insistențele lui Igor Dodon, care se temea de crearea unui nou pol de putere.

Cu toate acestea, el continuă să fie unul dintre vârfurile de lance ale partidei ruse în Republica Moldova. O investigație publicată de Rise Moldova, pe 5 noiembrie 2020, a scos la iveală legături între Ion Ceban și Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR). Mai mulți agenți SVR au fost detașați în Republica Moldova în timpul campaniei electorale pentru Primăria Chișinău, aceștia fiind filmați și în sediul lui Ceban de campanie, chiar în seara victoriei în alegeri. Potrivit sursei citate, Ceban s-a întâlnit cu oamenii SVR și pe 28 septembrie 2020, în sediul PSRM, cu puțin timp înainte ca Igor Dodon să se lanseze în cursa prezidențială.

Mai mult, face parte din delegațiile partidei pro-ruse din Republica Moldova la întâlnirile în format restrânsă cu emisarii Kremlinului, semn al poziționării sale în partea de sus a piramidei de putere. Totuși, asta nu l-a împiedicat să dezvolte relații foarte bune cu zeci de aleși locali din România. Participă frecvent la întâlnirile organizate de Asociația Municipiilor și a reușit să obțină finanțarea unor proiecte cu fonduri acordate de primăriile unor orașe din România, ultima pe listă fiind Primăria Buzău.

Deși la București pozează într-un politician echilibrat și chiar reformator, Ceban își schimbă total abordarea când ajunge la Chișinău. A refuzat să condamne agresiunea Federației Ruse în Ucraina și, mai mult, i-a acuzat pe refugiați de comiterea unor infracțiuni.

Sursa foto: Facebook / Ion Ceban

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *