Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


Primarul municipiul Chișinău, la „cafea” cu FSB – imagine publicată în presa din Republica Moldova

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 1 noiembrie 2023

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, apare într-o imagine publicată de Deschide.md, alături de Olga Grak, unul dintre poli-tehnologii trimiși în Republica Moldova de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse pentru a coordona campaniile electorale ale socialiștilor. Ea se află pe lista de sancțiuni a SUA. Duminică, 5 noiembrie, este programat primul tur al alegerilor pentru Primăria Chișinău.

Cu toate că ascensiunea sa politică este strâns legată de partida pro-rusă din Republica Moldova, după alegerea în funcția de primar al Chișinăului, Ion Ceban a încercat să se reprofileze în politician de centru și chiar proeuropean, mai ales după declanșarea agresiunii de către Federația Rusă împotriva Ucrainei.

A avut zeci de întâlniri cu primari, șefi de consilii județene și miniștri din România, reușind astfel să atragă mai multe finanțări pentru efectuarea unor lucrări în Capitala Republicii Moldova.

Evident, asta nu înseamnă că Ion Ceban s-a schimbat peste noapte. Nici nu avea cum. O dovedește, dacă era nevoie, și imaginea publicată de Deschide.md, în care el apare alături de Olga Grak.

Pentru cunoscătorii scenei politice de la Chișinău, asta nu ar trebui să fie surprinzător. Legăturile dintre echipa de poli-tehnologice a FSB și socialiști au fost devoalate încă din anul 2020, într-o anchetă publicată de RISE Moldova.

Potrivit RISE Moldova, Olga Grak s-a născut și are viză de reședință în Kaliningrad, enclava Federației Ruse de la Marea Baltică. În anul 2015, a candidat independent pentru un loc în consiliul local al satului Glebovo din regiunea Iaroslavl, însă fără succes. Declarație fiscală a lui Grak din anul 2016 arată că aceasta activa la „Городской портал” OOO din Moscova, o companie a cărei activitatea de bază o constituiau tranzacțiile imobiliare. Dar, la baștină, Grak este cunoscută în calitate de consultant politic, lucru confirmat de trei surse independente distincte. Una dintre ele este Anatoli Romașko, un consultant politic renumit în Kaliningrad, care a declarat jurnaliștilor de investigație că a fost mentorul Olgăi Grak. Mai mult, acesta a menționat că, în cazul angajării unei echipe de consultanți politici pentru activități peste hotare, „bunele maniere” prevăd coordonarea contractului cu Kremlinul.

Precizăm că acum patru luni, directorul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, Alexandru Musteața, anunța despre destructurarea unei rețeli de agentură, implicată în acțiuni de trădare de patrie și spionaj. Aceasta a fost condusă de colegul și prietenul Olgăi Grak, Iuri Gudilin, precum și de adjunctul lui Igor Dodon în cadrul Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, Vadim Iurcenco. Conform celor relatate, cei doi au fost antrenați în organizarea activităților dușmănoase împotriva securității Republicii Moldova și a cetățenilor săi.

Ceban: Are loc o amplă campanie de denigrare

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Ion Ceban a pus aceste dezvăluiri pe seama campaniei electorale, însă nu a explicat în niciun fel alăturarea de Olga Grak.

„Are loc o amplă campanie de denigrare a persoanei mele și a colegilor mei. Au ieșit toți să scoată tot felul de murdării în ultimele zile de campanie, în speranța că oamenii îi vor crede. Îmi este rușine că au recurs la cele mai josnice metode de a sfida legea și de a aduce acuzații grave, știind că nu vor fi pedepsiți. Un președinte apolitic vine să discute în ultimele zile despre campanie și despre Ion Ceban, pentru a le da măcar ceva credibilitate, îmi este rușine”, a spus Ceban.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW