Wednesday, February 26, 2020
Jurnalism corect


Primarul din Piatra Neamț a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare/ Reacţia edilului

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 11 iunie 2019 Etichete: , , ,

Primarul municipiului Piata-Neamț, Dragoș Chitic, a fost condamnat la trei ani de închisoare  cu suspendare în dosarul privind schimbul de terenuri făcut între Primăria Piatra-Neamț și omul de afaceri Mihai Apopii. Decizia nu este definitivă.

Aceeași pedeapsă aplicată de către Curtea de Apel Bacău au fost condamnați și omul de afaceri Mihai Apopii, fostul secretar al municipalității, Vasile Vișan și evaluatorul Vasile Zăpor.

Notarul public Alexandru Casapu şi fostul şef al Serviciului de Administrare al Patrimoniului din cadrul Primăriei Piatra-Neamţ, Marin Bordei, au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare.

Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Acuzaţiile DNA

Dosarul în care au fost condamnați  cei trei a fost instrumentat de DNA Bacău și a fost trimis spre judecare în februarie 2018.

„În perioada 20 – 28 ianuarie 2010, inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, (…) beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au semnat şi avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul Local Piatra Neamţ, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafaţă totală de 21.055 mp teren de pe raza municipiului. În baza acelei hotărâri, în data de 18 februarie 2010 a fost încheiat un contract prin care Consiliul Local Piatra Neamţ, reprezentat de inculpaţii Chitic Dragoş Victor şi Vişan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafeţei menţionate mai sus, evaluată la suma de 576.278 lei în schimbul unui teren în suprafaţă de 11.156 mp situat pe raza aceluiaşi municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei”, conform unui comunicat transmis de Direcția Națională Anticorupție.

Citeste si:  Călin Nistor, interviu pentru șefia DNA: Direcția a fost expusă atacurilor mediatice și de ordin legislativ/Nu putem nega că au existat greșeli/Presiunea mediatică a fost la un moment dat infernală

Cu toate că Chitic și Vișan știau că această operațiune era defavorabilă municipiului din punct vedere economic, contractul a fost încheiat.

„Evaluarea terenurilor ce aparţineau Primăriei Piatra Neamţ a fost realizată de inculpatul Zăpor Vasile, în calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totală de 1.089.170 lei, cunoscând că rapoartele sale vor fi determinante pentru încheierea contractului de schimb menţionat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urmă a autentificat contractul respectiv cu încălcarea dispoziţiilor legale, în condiţiile în care cunoştea că una dintre suprafeţele ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp) făcea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamţ”, se mai menţionează în comunicatul DNA.

”Este o decizie nedreaptă și neconformă cu adevărul!”

În urma deciziei instanței, Dragoș Chitic a postat un mesaj pe Facebook-ul personal în care a scris că decizia este neașteptată și nedreaptă.

„Este o decizie neașteptată, nedreaptă și neconformă cu adevărul. Achitarea ar fi fost soluția corectă în ce mă privește, mai ales că nu există nicio probă, directă sau indirectă, care să conducă spre un altfel de verdict. Încălcarea legii nu se regăsește în modul meu de a fi, în principiile mele de viață și nu există în trecutul meu fapte de care să-mi fie frică sau rușine. Nu este o sentință care să producă efecte, pentru că nu este definitivă. Mă voi lupta în continuare cu demnitate pentru a-mi demonstra nevinovația în instanța de apel.
În perioada următoare voi analiza cu mare atenție în ce măsura, în astfel de condiții , mai merită să deții o funcție administrativă in România”, a scris edilul pe Facebook.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW