Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Primarul Comunei Corbeanca, Anton Valeriu, reținut de DNA, pentru un prejudiciu de peste un milion de euro


UPDATE Edilul Anton Valeriu ar fi obținut ilegal șapte ha de pădure pe care le-ar fi vândut cu suma de  1.554.695 euro, precizează DNA. El este acuzat de luare de mită (două fapte din care una în formă continuată),
spălare a banilor, instigare la spălare a banilor în formă continuată. Toată activitatea legală ar fi început la trei ani după ce a fost ales primar al comunei Corbeanca. 

Potrivit DNA, în perioada 2011-2017,  Anton Valeriu,  având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), suma de 1.418.581 euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.
Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus.

De asemenea, în perioada septembrie 2011 – iulie 2019, suspectul Anton Valeriu, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins de la persoane îndreptățite să li se restituite diverse suprafețe de teren, jumătate din drepturile revendicate pentru a efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a cererilor depuse de acestea.
După soluționarea cererilor, într-o manieră asemănătoare, suspectul Anton Valeriu ar fi intrat în posesia a șapte ha de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de 1.554.695 euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro.

Știre inițială

Procurorii anticorupție l-au reținut pentru 24 de ore pe edilulul comunei Corbeanca(județul Ilfov), Anton Valeriu, potrivit unor surse judiciare. El este anchetat de DNA pentru modul în care a retrocedat terenuri. Faptele s-ar fi petrecut în perioada 2011-2017, cu încălcarea legii. Ieri, 4 mai, au avut loc percheziții la sediul Primăriei, la domiciliul primarului Anton Valeriu, dar și la cel al altor persoane vizate de anchetă. 

„În cursul zilei de 04 mai 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare în șase locații, situate pe raza județului Ilfov, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, a transmis DNA
Anton Valeriu este primar al comunei Corbeanca din 2008.

CITEȘTE ȘI:  DNA a descins în Primăria Corbeanca / Primarul comunei, vizat de anchetă – SURSE

Sursa foto: Poliția Română

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW