Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Primarul Chișinăului, al cărui partid a fost sancționat pentru legăturile cu Moscova, întrevedere cu Marcel Ciolacu

By Matthew Garvey , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 21 noiembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Președintele Camerei Deputaților și liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a avut duminică, 20 noiembrie, o întrevedere cu Ion Ceban, primarul capitalei Republicii Moldova, al cărui partid a fost inclus de Departamentul Trezoreriei SUA pe lista formațiunilor politice finanțate de Moscova. 

Am discutat despre problemele actuale cu care ne confruntăm, dar și despre proiectele pe care le desfășurăm în Chișinău împreună cu România. Am primit asigurări că în continuare Chișinăul și locuitorii vor fi susținuți și vom realiza proiecte în comun. Am mulțumit pentru suport și pentru colaborarea frumoasă pe care o avem”, a scris primarul Chișinăului, pe Facebook.

Președintele Camerei Deputaților din România a fost prezent la Congresul al X-lea extraordinar al Partidului Democrat din Moldova.

SUA: Partidul lui Ceban, finanțat de Moscova

Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), înființat de primarul municipiului Chișinău, a fost sprijinit și finanțat de Moscova, potrivit documentului publicat de Departamentul Trezoreriei SUA privind sancționarea a 21 de persoane și entități cu activități în Republica Moldova. Ion Ceban se află în relații bune cu mai mulți politicieni români, reușind chiar să obțină anumite finanțări din România.

Potrivit autorităților americane, după eșecurile de a influența alegerile din Republica Moldova din 2020 și 2021 și recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită pro-rusă, Kremlinul ar fi continuat să încerce să readucă la putere politicieni apropiați.

Conform oficialilor americani, o echipă condusă de Iuri Gudilin, tehnolog politic rus și fost ofițer FSB, i-a oferit sprijin partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, înființat de Ion Ceban. Eforturile erau strâns legate de utilizarea energiei de către Moscova ca arma de influență politică în Republica Moldova.

Legăturile dintre Ceban și Gudilin erau de notorietate. În urmă cu doi ani, Rise Project a publicat un scurt videoclip realizat în anul 2019, în seara turului doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău, în care fostul ofițer FSB apare în sediul de campanie al lui Ceban.

Printre mișcările sale de a submina guvernul pro-european, echipa condusă de Gudilin a plănuit înființarea unei așa-numite ferme de troli pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online.

Potrivit documentului publicat de Trezoreria SUA, un exemplu al disperării Federației Ruse pentru a preveni erodarea influenței la Chișinău sunt măsurile dintr-o schemă propusă lui Gudilin, în care actorii pro-ruși ar organiza o serie de spargeri de vehicule în Republica Moldova, pe care instituțiile de dezinformare pro-ruse le-ar fi pus pe seama refugiaților ucraineni.

Cine este Ion Ceban

Ion Ceban a fost ales primar al Chișinăului în 2019, candidând din partea Partidului Socialiștilor, formațiune pe care a părăsit-o la insistențele lui Igor Dodon, care se temea de crearea unui nou pol de putere.

Mai mult, face parte din delegațiile partidei pro-ruse din Republica Moldova la întâlnirile în format restrâns cu emisarii Kremlinului, semn al poziționării sale în partea de sus a piramidei de putere.

Totuși, asta nu l-a împiedicat să cultive relații foarte bune cu zeci de aleși locali din România. În iulie 2020, Primăria Sectorului 6 i-a acordat primăriei lui Ceban un ajutor de 846.000 euro pentru finanțarea unor lucrări.

În mai 2022, Consiliul Județean Buzău, condus de Petre Emanoil Neagu (PSD) a adoptat două hotărâri prin care direcționează 400.000 de euro și 400.000 de lei în proiecte pentru Primăria Chișinău. De asemenea, a obținut un acord privind un ajutor de 200.000 euro din partea Primăriei Sectorului 2, condusă de Radu Mihaiu (USR).

Acesta s-a aflat în ultimul an într-un adevărat tur de forță în România, unde s-a întâlnit, printre alții, cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma, președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, președintele CJ Buzău, Petre Neagu, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, primarul Clujului, Emil Boc, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, fostul primar al Sectorului 5, Cristian Piedone și primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Sursă foto: Ion Ceban / Facebook

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW