Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Primăriile vor fi obligate să investească 30% din bugetul alocat sportului în activitățile pentru copii și juniori

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 31 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți, 31 octombrie, o Lege care obligă primăriile să investească cel puțin 30% din bugetul alocat sportului în activitățile sportive ce implică juniori și copii.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul USR Tudor Pop și adoptat de Parlament la începutul lunii octombrie.

În România, jumătate din banii publici alocați sportului vine de la bugetele locale. Lucru perfect normal. Problema este cum se alocă și cum se cheltuie acești bani, pentru că, în medie, mai puțin de 4% din banii publici alocați sportului merg către susținerea activității copiilor și juniorilor. Diferența, 96%, merge către echipele de seniori”, arăta inițiatorul Legii, citat într-un comunicat transmis pe 4 octombrie de către USR.

Concret, Tudor Pop arată că pentru fiecare 100 de lei alocați activității sportive a seniorilor, primăriile vor fi obligate să aloce 30 de lei pentru segmentul de vârstă 5-18 ani.

Asta va însemna, în practică, salarii decente pentru antrenori, echipamente sportive pentru copii, transport către competiții, chiar o masă caldă și cantonamente. Înseamnă și o șansă pentru comunitățile defavorizate și pentru familiile care nu-și permit să cumpere un echipament sportiv și, per total, înseamnă ca baza de selecție să se refacă”, a adăugat deputatul.

Primăriile vor putea finanța „orice ramură sportivă și orice tip de structură sportivă , de drept public sau privat, cu o singură condiție: să se afle pe raza unității teritorial-administrative respective”, mai arată USR.

Inițiatorii Legii susțin că rata celor care nu practică nicio formă de sport sau mișcare în segmentul de vârstă 5-14 ani este de 47%, în timp ce pentru segmentul 15-24 de ani este de 79%.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW