Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Primarii cer Ministerului Sănătății să prevadă fonduri pentru organizarea centrelor de vaccinare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 9 ianuarie 2021

Asociația Municipiilor din Romania, condusă de Emil Boc, a criticat Ministerul Sănătății pentru că, în proiectul de Ordonanță de Urgență privind organizarea centrelor de vaccinare, nu a prevăzut alocări de fonduri pentru administrațiile locale.

Într-o intervenție la Digi 24, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, s-a arătat extrem de nemulțumit de ieșirea publică a primarilor. Totuși, oficialul a explicat că solicitarea AMR va fi luată în considerare, proiectul de act normativ putând suferi modificări.

Comunicatul transmis de AMR

Asociatia Municipiilor din Romania, constatand ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nu se pot stabili atribuții în sarcina administrației publice locale fără o alocare financiară corespunzătoare, cere Ministerului Sănătății, ca in proiectul de OUG pe care l-a initiat :

– sa asigure resursele financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea  centrelor de vaccinare

– sa asigure sumele pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar sanitar //

Avand in vedere prevederile proiectului Ordonantei de urgenta inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, Asociația Municipiilor din România :

1. Constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nicio o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare:

Potrivit art. 6 din proiectul OUG:

(1) Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:

a. pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare;

b. pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare;

Asociația Municipiilor din România a susținut și susține principiul european al subsidiarității, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administrației care se află cel mai aproape de cetățean, cu descentralizarea și alocarea resurselor financiare aferente .

2. Solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.

Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.

Inquam Photos / Manases Sándor

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW