Monday, April 22, 2024
Jurnalism corect


Primăria Sectorului 6 vrea să amenajeze un parc de peste 16 hectare în jurul Lacului Morii Câștigătorul concursului de soluții, premiat cu peste 2,6 milioane de lei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 august 2022

Primăria Sectorului 6 a lansat joi, 18 iulie, concursul de soluții pentru amenajarea unui parc liniar în jurul Lacului Morii, cu o suprafață de 16,6 hectare, proiectul câștigător fiind pus în practică și premiat cu peste 2,6 milioane de lei.

În cadrul proiectului sunt implicați specialiști de la Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Ordinul Arhitecților București, juriul fiind unul internațional.

Lacul Morii reprezintă un avantaj semnificativ pe care noi îl avem din punct de vedere teritorial. Orice luciu de apă este o binecuvântare pentru un oraș. Din prima zi a mandatului meu mi-am dorit ca aici să avem un proiect foarte fain. Ținta este nu doar ca locuitorii Sectorului 6 să petreacă aici timp de calitate, ci ca acest loc să devină unul dintre principalele puncte de atracție din București”, a declarat primarul joi dimineața, într-o conferință de presă ce anunța lansarea concursului de soluții.

Fâșia efectivă pentru care vor fi propuse soluții ce urmează să fie implementate are 40-100 de metri lățime (între malul lacului și limitele de proprietate). Toată această fâșie e împărțită în șase zone.

Pentru fiecare dintre ele, concurenților le vor fi impuse niște direcții generale despre cum ne dorim să amenajăm. Soluția efectivă nu o știm, exact acesta e scopul concursului de soluții, ca specialiștii (arhitecți, peisagiști, sociologi, antropologi) să analizeze toată zona și să vină cu niște idei care vor fi alese de un juriu independent”, explică Mihai Munteanu, arhitect al Primăriei Sectorului 6.

Ce presupune proiectul

Ce se știe e că parcul Lacul Morii va fi o oază de verdeață, cu zone de recreere, terenuri de sport, sporturi nautice pe luciul apei și spații moderne pentru evenimente culturale.  În concursul de soluții vor intra pentru proiectare Parcul Crângaşi (modificări minimale, mai ales în zona parcării), continuă spre nord, ajunge la insula Lacul Morii, până la Chiajna, în  zona adiacentă digului, dar și pe zona sudică.

Care vor fi etapele

Competiția este internațională, ceea ce înseamnă că se pot înscrie experți din orice colț al lumii. Proiectele de concurs se pot depune până pe 21 octombrie, iar câștigătorul va fi anunțat pe 31 octombrie, după care va urma perioada pentru posibile contestații. La început de noiembrie, vom ști cum va arăta amenajarea pe care o vom face.

„Pe 31 octombrie avem câștigătorul. Este este câștigătorul unui contract de proiectare. Partea de proiectare va dura circa 6 luni, pentru că vorbim de o suprafață mare, de kilometri buni. Apoi avem două opțiuni: să scoatem la licitație lucrarea, pe acea proiectare, sau să facem un contract cadru care să acopere cât mai mult din elementele pe care le conține proiectarea și să-l dăm imediat în execuție. Lucrările vor fi etapizate. Dacă în 2024 avem finalizată măcar o etapă, eu sunt mulțumit, pentru că apoi, în maximum un an, cel târziu în 2025 va fi totul gata”, a mai spus Ciprian Ciucu.

Suma maximă a investiției va fi de 20 de milioane de euro. „Vom vedea ce linii de finanțare vor fi deschise. Dacă vor fi, noi le vom accesa”, adaugă primarul.

Premiile acordate în cadrul concursului de soluții

 • PremiuI I: valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 2.677.700 LEI fără TVA%;
 • Premiul II: 148.254 LEI fără TVA;
 • Premiul III: 74.127 LEI fără TVA.

Cel care se va clasa pe primul loc va întocmi studiul de fezabilitate, documentația tehnică de autorizare a construcției, proiectul tehnic și detalii de execuție și va asigura asistența tehnică pe durata lucrărilor.

Ce a presupus pregătirea concursului de soluții

Pregătirea concursului de soluții de către Primăria Sectorului 6 și OAR București a durat un an și a însemnat:

– Identificarea și inventarierea terenurilor adiacente;

– Semnarea unui protocol pe zece ani cu „Apele Române” pentru a putea amenaja digul, insula și pentru a putea folosi luciul apei pentru diferite sporturi nautice;

– Contractarea și finalizarea studiilor necesare temei de concurs: arheologic, dendrologic, de faună;

– Încheierea unui contract cu Ordinului Arhitecților din România pentru a derula concursul de soluții;

– Igienizarea zonei – au fost scoase tone de deșeuri.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW