Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Primăria Sectorului 1 vrea să-și recupereze prejudiciul de 1 miliard lei din dosarul privind tarifele Romprest

By Vîrban Robert , in Justitie Politic Stirile zilei , at 26 iulie 2022

Primăria Sectorului 1 se va constitui parte în dosar pentru recuperarea prejudiciului de 944 milioane lei, calculat de Direcția Națională Anticorupție în dosarul privind majorarea tarifelor de către firma de salubritate Romprest, a anunțat primarul Clotilde Armand. 

Întreaga poveste între Primăria Sectorului 1 și Romprest începe în iunie 2008, atunci când administrația Chiliman a încheiat, pentru o perioada de 25 ani, un contract de salubritate. Patru ani mai târziu, compania n-a mai fost mulțumită de tarife, astfel că a obținut de la administrația locală o indexare a acestora. Numai că, au spus inspectorii Curții de Conturi în 2016, totul s-a făcut ilegal, aceștia solicitând revenirea la tarifele inițiale și recuperarea prejudiciului. Potrivit DNA, în pofida acestui raport de audit cu titlu executoriu, funcționarii Primăriei Sectorului 1 au continuat să achite facturi către Romprest la prețuri majorate.

Conform DNA, între mai 2017 și septembrie 2019, în contextul demersurilor Romprest pentru creșterea tarifelor, autoritățile locale din Sectorul 1 ar fi fost induse în eroare în legătură cu valoarea reală a cheltuielilor pe care se fundamentează cererile societății.

Armand vrea recuperarea prejudiciului

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Clotilde Armand a anunțat că Primăria Sectorului 1 se va constitui parte civilă pentru recuperarea prejudiciului, rămâne de văzut și de la cine.

„Am primit astăzi de la Direcția Națională Anticorupție Ordonanța Începerii Urmăririi Penale (143 pagini) și Raportul de Constatare a Prejudiciului (305 pagini) din dosarul Romprest. Vreau să fac un anunț: Primăria Sectorului 1 se va constitui parte în dosar pentru recuperarea prejudiciului de 200 milioane euro – cel mai mare furt din bani publici din România – cauzat de administrațiile PSD și PNL”, a declarat primarul Sectorului 1.

Fostul primar al Sectorului 1, urmărit penal de DNA

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală față de fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, în prezent deputat PSD. Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, acesta a recunoscut aprobarea unor plăți către Romprest în ciuda deciziei Curții de Conturi, însă , însă a motivat că decizia a fost necesară pentru ca firma de salubritate să nu-și suspende serviciile, așa cum a făcut-o anul trecut.

„În noiembrie 2016, Curtea de Conturi a spus că actele adiționale din 2012 au fost greșite iar prețul redus cu un anumit cuantum. Le-am redus prețul, iar după trei-patru luni Romprest ne-a blocat conturile, urmând să nu mai ridice gunoiul. Au spus că decizia Curții de Conturi este opozabilă nouă, dar nu este opozabilă lor. Am încercat să ajungem la o înțelegere cu ei și am ajuns să îi dăm în judecată, însă când am ieșit din mandat nu se terminase procesul”, a declarat Daniel Tudorache pentru Mainnews.ro.

Întrebat concret dacă dacă a acceptat plata facturilor la preț majorat, fostul primar al Sectorului 1 a recunoscut acest lucru.

„Nu aveam încotro, pentru că se întâmpla ce s-a întâmplat acum un an de zile. Nu aveam temei legal. Automat umpleam Sectorul 1 de gunoaie. A rămas să ne judecăm”, a susținut Daniel Tudorache.

 

 

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *