Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Primăria lui Negoiță face noi lucrări fără autorizație. Nicușor Dan a trimis Poliția Locală

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 martie 2024

Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, a început lucrările de extindere a unei porțiuni din Calea Dudești, fără a avea însă aprobarea Administrației Străzilor din cadrul Primăriei generale. Luni, primarul general, Nicușor Dan, a trimis Poliția Locală pentru a sista lucrările, însă fără succes. Potrivit municipalității, cazul a fost documentat, iar întregul dosar va fi trimis procurorilor. 

A devenit aproape un obicei pentru Primăria Sectorului 3 să își depășească atribuțiile și să lucreze fără documente legale. Accidentul soldat cu moartea unui muncitor, petrecut în urmă cu 2 ani pe un șantier ilegal de lângă Biblioteca Națională, nu l-a făcut pe Robert Negoiță, care nu și-a stăvilit sub nicio formă elanul creator.

Lucrări ilegale pe Calea Dudești

Cu câteva luni rămase până la alegerile locale, Sectorul 3 a devenit un mare șantier. Primăria schimbă pavele și borduri, montează ghene de gunoi și asfaltează pe oriunde este posibil. Grupurile de Facebook sunt pline de locuitori care se plâng de calitatea acestor lucrări, dar și de faptul că suprafețele verzi și trotuarele s-au micșorat.

Recent, Primăria Sectorului 3, prin intermediul companiei municipale Algorithm Construcții S3, a început extinderea Căii Dudești. Șoseaua se află în gestiunea Administrației Străzilor din subordinea Primăriei Capitalei. Reprezentanții municipalității nu au aprobat o asemenea lucrare, iar muncitorii doar pe baza unei autorizații emise de primăria lui Negoiță, insuficientă în acest caz.

Trimiși la începutul lunii martie să facă verificări, polițiștii locali din cadrul Primăriei Capitalei au găsit pe Calea Dudești muncitori de la mai multe societăți, care lucrau la relocarea utilităților.

„În urma controlului efectuat azi, 09.03.2024, în Calea Dudești Nr. 191, sector 3 s-au constatat că au fost continuate lucrările edilitare oprite prin PVCSC Nr. 8210/2024. Precizăm că PVCSC-ul a fost comunicat în data de 01.03.2024 antreprenorului general. În momentul în care noile lucrări au fost oprite de lucrători din cadrul DGPLCMB, se executase un șanț lat de cca 50 cm, adânc de circa 80 cm, de la intersecția cu str. Caloian Județul până la cca 4 m de trecerea de pietoni de peste șos. Mihai Bravu. Tubulatura pentru cablurile electrice era introdusă pe lungime de cca 35 m, de la str. Caloian Județul. Lucrările au fost executate de firma Olimar Com SRL, firmă subcontractantă a Luxten-ului La ora 14:45 muncitorii au părăsit zona. Se va întocmi plângere la parchet pentru continuarea lucrărilor după oprirea acestora”, au constat polițiștii.

Pe 18 martie, povestea s-a repetat. Polițiștii Primăriei Capitalei au ajuns din nou pe șantier, unde lucrările erau în toi, însă au fost goniți de primarul Robert Negoiță.

„Azi, 18.03.2024, s-a constatat că S.C. Algorithm Construcții S3 SRL au început să continue lucrările la rețeaua de curent pentru stâlpii noi de pe calea Dudești la Nr. 191, sector 3, lucrări oprite prin PVCSC nr. 8210/07.02.2024. Muncitorii au continuat lucrările chiar și după ce polițiștii locali din cadrul DGPLCMB iau informat că fapta constituie infracțiune conf. Art. 24 lit. b din Legea 50/1991. Fapta a fost constatată de reprezentanți ai secției 12, aceștia solicitând depunerea unei plângeri la sediul lor”, a transmis Poliția Locală.

Negoiță a făcut scandal

„Știm cu toții că principala problemă este traficul. Primăria generală nu are proiecte de fluidizare a traficului. Aici, în intersecția Dudești – Camil Ressu, este una dintre cele mai aglomerare intersecții din Sectorul 3. Avem autorizație, avem toate avizele necesare să lărgim această zonă. (…) Avem niște inși trimiși de primarul general. Vin grămadă peste oameni și nu îi lasă să lucreze. (…) Lăsați-ne să ne facem treaba! Nu ne lasă să terminăm lucrarea! Dumneavoastră nu vă blocați în trafic? E posibil așa ceva?”, a susținut Negoiță, într-o filmare publicată pe pagina sa de Facebook.

Nicușor Dan: Nu te apuci să lucrezi fără să n-ai niciun act

În replică, Nicușor Dan susține că a primit o solicitare din partea Primăriei Sectorului 3 pentru efectuarea acestor lucrări, însă a explicat că pentru a o aproba este nevoie de întocmirea unui Plan urbanistic zonal (PUZ).

„Există o lege în țara asta. Legea spune să cheltuiești banul public acolo unde tu ești administrator. Domnul Negoiță nu e administrator. Într-adevăr, a făcut o solicitare, i-am spus oficial că trebuie să solicite un PUZ, să solicite drept de administrare, dar nu te apuci să lucrezi fără să n-ai niciun act, cum a făcut de sute de ori. Asta e tot. Acest bulevard este în administrarea Primăriei Municipiului București. Primăria Sectorului 3 nu are niciun fel de drept de administrare. În consecință, nu are drept să emită autorizația de construire pe care a emis-o ilegal, dar n-ar fi prima, sunt sute pe care le-a emis. Când o să vină să solicite un PUZ, dar un PUZ nu înseamnă să faci așa, niște desene, trebuie să soliciți un aviz de oportunitate, acest aviz trebuie să treacă printr-o comisie, comisia trebuie să spună că e oportun, după care trebuie să iei alte avize, dar nu te poți apuca așa, să lucrezi pur și simplu că vrei tu”, a declarat Nicușor Dan, într-o intervenție la B1TV.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW