Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei vrea să refacă Podul Calicilor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 10 februarie 2024 Etichete: ,

Primăria Capitalei a recepționat proiectul tehnic și urmează să lanseze licitația pentru refacerea celebrului Pod al Calicilor, a anunțat sâmbătă, 10 februarie, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

„După mai bine de 10 de ani de discuții si tergiversări, am reușit să obținem toate avizele și să finalizăm proiectul tehnic pentru refacerea celebrului Pod al Calicilor”, a transmis edilul.

Noul pod pietonal va face legătura dintre străzile Șelari și Sfinții Apostoli, va avea o suprafață de peste 700 mp și o structură metalică cu elemente din lemn de stejar.

În aprilie 2023, Primăria Capitalei a încheiat un protocol cu Apele Române, în vederea realizării acestui obiectiv. Valoarea lucrărilor este estimată la peste 100 milioane lei, iar perioada de execuția va fi de 3 ani.

Câteva repere istorice despre Podul Calicilor

Potrivit unui studiu realizat de Paul Cernovodeanu și Nicolae Vătămanu, Podul Calicilor era unul dintre cele patru poduri, numite mai târziu „domnești” ale orașului și lega târgul cu Drumul Mehedinților. Planul din 1770 ne dă numele de Podul Caliții pentru Calea Rahovei. Conform aceleași surse, un document din 1813 vorbește de „moșii în deal, la Podul Calicilor, lângă morile mănăstirii Radu Vodă” care mori, evident, nu puteau fi decât pe Dâmbovița, lângă Mihai Vodă.

„Întinderea orașului a gonit în cele din urmă pe Calici, spre mahalalele mai îndepărtate. Numele vechi al Podului Calicilor rămânea astfel o denumire goală, fără de conținut. El a fost adoptat de noul Pod care creștea în însemnătate; un timp, numele cel vechi s-a folosit dimpreună cu cel nou, de Drumul Craiovei până ce, în ultimul sfert al veacului trecut, i s-a schimbat în acela de astăzi, de Calea Rahovei.”, arată studiul citat.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW