Friday, May 7, 2021
Jurnalism corect


Primăria Capitalei nu ia în calcul subvenționarea centralelor individuale sau de apartament / Sorin Chiriță: Scenariul care prevede subvenţionarea achiziţiei centralelor de apartament nu este potrivit pentru o mare aglomerare urbană

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 31 august 2020 Etichete: , ,

Primăria Capitalei a anunțat că nu susține subvenționarea centralelor individuale sau de apartament. Sorin Chiriță, administratorul public al Capitalei a declarat că singura soluție viabilă pentru București este să continue modernizarea sistemului de termoficare existent.

Primăria Capitalei susține că proiectele inițiate în ultimii ani au la bază premisa că termoficarea centralizată este cea mai eficientă, ieftină, sigură și ecologică soluție pentru încălzirea și asigurarea apei calde de consum pentru bucureșteni.

Se tot vehiculează scenarii privind viitorul termoficării în Bucureşti, unul dintre ele este de a subvenţiona achiziţia centralelor de apartament, pe care nu îl considerăm potrivit pentru o mare aglomerare urbană, cum este Capitala. Din punctul de vedere al impactului asupra mediului, este preferabil să avem un număr mai mic de centrale, situate la marginea oraşului, care permit o anumită înălţime a coşurilor de evacuare şi dispersarea noxelor, decât un număr mare de centrale în tot oraşul. Imaginati-vă că locuiţi în Bucureşti şi 550.000 de centrale termice de apartament evacuează zilnic noxe la fereastra dumneavoastră. În plus, în momentul realizării unei noi investiţii este esenţială o analiză cost-beneficiu, fundamentată pe calcule din care să rezulte randamentul superior al acesteia”, a afirmat Sorin Chiriţă, administrator public al Municipiului Bucureşti.

Sorin Chiriță consideră că soluția viabilă pentru bucureșteni este modernizarea rețelei de distribuție. În plus, acesta a adăugat că este nevoie de încă două centrale termice în Capitală.

În prezent, urmărim creşterea eficienţei sistemului de termoficare existent, şi nu dezvoltarea de sisteme paralele. Soluţia viabilă pentru Bucureşti este să continuăm modernizarea reţelei de distribuţie, începută în ultimii 4 ani şi realizarea de investiţii în noi surse de producţie, în cogenerare, care să utilizeze tehnologii noi, nepoluante. Este necesară realizarea a minim 2 noi centrale termice în Capitală, prin efortul comun al administraţiilor locale şi centrale. În acest fel, ar creşte atât cantitatea, cât şi calitatea agentului termic livrat în sistemul centralizat”, a precizat Sorin Chiriță.

Administratorul public al Capitalei ia drept exemplu orașul Copenhaga, unde peste 80% dintre locuitori sunt racordați la sistemul centralizat de termoficare.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW