Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei, în tratative avansate pentru preluarea CET-urilor de la Guvern

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 3 august 2022

Negocierile între Primăria Capitalei și Ministerul Energiei privind preluarea de către administrația locală a Elcen, compania care deține cele mai mari patru CET-uri din București, au avansat. Totul depinde acum de Guvern, instituție de la care primarul general, Nicușor Dan, speră să obțină undă verde pentru a putea contracta un împrumut în vederea achitării datoriilor și a primei tranșe pentru cumpărarea producătorului de energie termică.

Estimate la peste 1 miliard lei, cel puțin o parte a activelor Elcen ar putea fi preluate de Primăria Capitalei. Pe lângă discuțiile legate de eficiența economică a unei structuri care să cuprindă atât producția cât și distribuția de energie termică în București, așa cum se întâmplă în alte orașe, Nicușor Dan pare că s-a săturat să dea explicații pentru problemele apărute la o companie care nu se află în ograda sa.

Nicușor speră să găsească înțelegere la Guvern

De principiu, toată lumea este de acord ca cele patru CET-uri mari – Grozăvești, București Sud, București Vest și Progresu – să fie preluate de administrația locală, lipsesc însă deocamdată banii. Singura soluție viabilă în acest moment o reprezintă un credit, pe care însă Primăria Capitalei îl poate obține doar dacă Guvernul va permite creșterea gradului de îndatorare. În cadrul conferinței de presă susținută miercuri, 3 august, Nicușor Dan, s-a declarat optimist în privința acestei chestiuni, însă rămâne de văzut dacă se va și concretiza.

„Guvernul a anunțat o rectificare bugetară în cursul lunii august. Eu sper ca în cadrul acestei rectificări bugetare să existe o ridicare a plafonului de îndatorare pentru municipiul București, care să permită achitarea datoriilor și plata primei tranșe pentru achiziția Elcen. Sunt optimist. Pentru acoperirea datoriilor avem nevoie de circa 700 milioane lei iar pentru prima transă circa 300 milioane lei. În felul acesta poate Elcen poate ieși din insolvență și va putea accesa fonduri europene pentru modernizare”, a explicat primarul general, Nicușor Dan.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW