Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei anunță din nou amenajarea unor benzi unice pentru transportul în comun

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Comisia Tehnică de Circulație a Municipiului București a avizat joi, 12 ianuarie, înființarea mai multor benzi unice dedicate transportului public în comun, a anunțat viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Primele rute rapide pentru transportul public – autobuze și troleibuze – vor fi amenajate pe axa nord – centru, astfel:

– B-dul Regele Mihai 1, axul central pe sensul spre Arcul de Triumf. Măsura necesită acordarea unui timp suplimentar pentru culoarea verde la autobuze la ieşirea în Piaţa Arcul de Triumf şi amenajarea unui peron pentru călători pe zona centrală, cu asigurarea traversării călătorilor la trotuar, în dreptul intersecţiei cu Aleea Primo Nebiolo.

– B-dul Constantin Prezan, banda I, sensul spre Piaţa Charles de Gaulle;

– B-dul G-ral Ghe. Magheru – B-dul Nicolae Bălcescu, banda I, pe ambele sensuri, cu întreruperea benzii unice în dreptul intersecţiilor pentru a permite traficului rutier efectuarea virajelor;

– B-dul Aviatorilor, banda I, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Charles de Gaulle şi crearea benzii IV între Piaţa Charles de Gaulle şi B-dul Mircea Eliade, sens spre Piaţa Charles de Gaulle, prin mutarea axului central. Măsura necesită acordarea unui timp suplimentar pentru culoarea verde la autobuze la ieșirea în P-ţa Charles de Gaulle, în ambele sensuri.

Potrivit oficialului, benzile unice vor fi operaționale începând din luna martie, în funcție de condițiile meteo, după finalizarea lucrărilor de trasare a marcajelor rutiere și montarea indicatoarelor de circulație.

Prima încercare – un eșec

Nu ar fi pentru prima dată când Primăria Capitalei încearcă să realizeze benzi unice dedicate transportului public în comun. În mai 2017, administrația Firea a delimitat o astfel de bandă pe traseul DN1 – Bd. Kiseleff – Bd. Prezan – Calea Dorobanti.

În loc să îi ajute pe oameni, amenajarea a făcut mai mult rău. Traficul, oricum aglomerat dimineața în zona de nord, a fost practic blocat pentru mai multe ore, iar pe străduțele lăturalnice s-au creat ambuteiaje. Au fost și șoferi care nu au mai ținut cont de regulile de circulație și s-au băgat în fața celorlalți chir prin zona pe unde autobuzele ar fi trebuit să aibe întâietate. În ziua următoare Gabriela Firea a renunțat la idee.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW