Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei a pierdut definitiv procesul la CAB: Noile tramvaie din București ar putea fi produse la Arad

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 iunie 2020 Etichete: , , ,

Curtea de Apel a menținut miercuri decizia CNSC la licitația privind achiziția a 100 de tramvaie organizată de către Primăria București, astfel încât compania românească Astra Vagoane ar trebui să fie desemnată câștigătoare, scrie Club Feroviar.

„Respinge cererea de acordare a accesului la dosar. Respinge plângerile, ca neîntemeiate. Definitivă. Pronunţată azi, 24 iunie 2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, spună decizia de miercuri.

Primăria, „avocatul” companiei turce Durmazlar

Cum în București circulă încă tramvaie Tatra din anii `80 ori V3A-uri fabricate de URAC, municipalitatea a decis inițierea unei proceduri de achiziție a 100 de tramvaie noi. Singurii doi ofertanți au fost Astra Vagoane (România) și Durmazlar Makina (Turcia). În urma analizării ofertelor au fost declarați câștigători turcii, dar la scurt timp după, aveau să iasă la iveală detalii care au ridicat semne de întrebare.

Durmazlar Makina nu avea niciun tramvai în portofoliu care să se încadreze în cerințele din caietul de sarcini, iar prototipurile erau interzise. Nemulțumită de decizie, Astra Vagoane a atacat decizia la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), care le-a și dat câștig de cauză. Potrivit Libertatea, Consiliul a descoperit mai multe nereguli în licitație. La unul dintre punctele argumentării, CNSC scrie că Primăria a acordat 8 puncte firmei turcești, „care a condus la ocuparea primei poziții în clasament”, pe baza unor simple declarații ale Durmazlar, cum ar fi cele referitoare la graficul de livrare și a angajamentului ferm. În urma deciziei CNSC, Primăria Capitalei ar fi trebuit să reevalueze oferta Durmazlar și practic să desemneze Astra Vagoane drept câștigătoare.

Durmazlar nu a contestat în instanță decizia CNSC și implicit s-ar fi putut semna contractul cu Astra pentru cele 100 de tramvaie atât de necesare. Numai că, la începutul lunii ianuarie, Primăria Gabrielei Firea devine „avocatul din oficiu al turcilor”. Municipalitatea sesizează Curtea de Apel București și cere desființarea deciziei CNSC. Procesul se află încă pe rolul instanței, nefiind oferită deocamdată o soluție în această cauză.

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW