Friday, January 28, 2022
Jurnalism corect


Primăria Capitalei a lansat în dezbatere publică Programul Municipal de Restaurare / Nicușor Dan: Oferim o cale concretă pentru salvarea și valorificarea patrimoniului istoric

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 5 aprilie 2021

Primăria Capitalei, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), a lansat în dezbatere publică Programul Municipal de Restaurare, destinat clădirilor istorice din București.

Programul presupune finanțarea proiectării, definitivării cărților funciare, inventarierii, consolidării, restaurării și punerii în valoare a imobilelor monumente istorice, imobilelor aflate în ansambluri de arhitectură clasate și în zone construite protejate de pe raza Municipiului București.

„Lansăm azi în dezbatere publică Programul Municipal de Restaurare, destinat clădirilor istorice din București, indiferent de forma de proprietate. Suntem interesați să susținem în special clădirile care pot avea un rol în creșterea economiei locale, în dezvoltarea culturii, educației și turismului.

Ne pregătim astfel să oferim o cale concretă pentru salvarea și valorificarea patrimoniului istoric al Capitalei, dincolo de efortul nostru de a rezista presiunii asupra vechilor clădiri și de a stopa demolările”, a transmis primarul Nicușor Dan.

Potrivit lui Edmond Niculușcă, șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, beneficiarii programului sunt toți proprietarii de imobile monumente istorice, imobile aflate în ansambluri de arhitectură clasate și în zone construite protejate, persoane fizice sau juridice, de drept privat sau public, care îndeplinesc criteriile stabilite conform normelor metodologice aflate în dezbatere publică.

CITEȘTE ȘI: Edmond Niculușcă: Există riscul ca 25.000 de oameni să moară în București în cazul unui seism de tipul celui din 4 martie 1977

Finanțarea se face pe baza unor principii și criterii și se acordă în baza unui apel anual organizat de Primăria Capitalei prin Administrația pentru Consolidări. Accesul la program este ierarhizat pe baza unui punctaj al unui consiliu tehnico-științific.

Un criteriu fundamental al programului este stabilirea unor funcțiuni ale imobilelor finanțate care să asigure finanțarea mentenanței imobilului, crearea de locuri de muncă și susținerea industriilor culturale și creative, ospitalitate, HORECA, antreprenoriatul local, educația ș.a. care asigură creștere economică și atractivitate turistică.

Programul Municipal de Restaurare rezolvă problema punerilor în siguranță și a intervențiilor în primă urgență, cu respectarea valorii de patrimoniu în intervenție și pune bazele unui inventar digital al studiilor istorice pentru monumentele istorice și imobilele din zonele construite protejate de la nivelul Municipiului București.

Documentele pot fi accesate aici

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW