Primăria Capitalei a inaugurat o nouă investiție în rețeaua de termoficare
Compania municipală Energetica Servicii a finalizat marți, 17 ianuarie, lucrările la un tronson de termoficare în lungime de 1,5 km, parte a Magistralei Progresu-Ferentari. Noua conductă este preizolată și dotată cu fir de detecție a avariilor.
Lucrările de înlocuire a 12,6 km de conductă de termoficare din Magistrala Progresu-Ferentari au început în februarie 2021, iar până în prezent s-au înlocuit aproximativ 11 km. Noul termen anunțat de Nicușor Dan pentru finalizarea întregului proiect este aprilie 2023.
„Bucata de reţea Ferentari – 13 kilometri am început-o în mai 2021. Se face probă de presiune pentru 1.500 de metri din care 1.200 reţea magistrală, 300 de metri racorduri, reţeaua principală diametrul de 600. În momentul de faţă suntem la 11 din 13 kilometri aici şi până la undeva la 15 aprilie o să terminăm lucrarea asta. Pe tot timpul ăsta oamenii au avut căldură şi apă caldă pentru că au fost provizorate, iar pentru magistrală suntem între două CET-uri şi dacă s-a oprit în mijloc, s-a alimentat de pe o parte dintr-un CET, de pe partea cealaltă, din alt CET”, a declarat Nicușor Dan.
Porțiunea de 12,6 km alimentează cu energie 16 puncte termice la care sunt racordate aproximativ 10.000 de apartamente.
Tabloul termoficării în București
Tabloul termoficării în București
Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.
Rețeaua de transport a energiei termice din București, are 954 km de conductă în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane, fiind una dintre cele mai mari din lume.
În ultimii ani întreaga rețea s-a degradat în ritm accelerat, avariile fiind la ordinea zilei, totul pe fondul lipsei investițiilor majore. În prezent, din lungimea rețelei termice primare, 11% are o vechime mai mică de zece ani, 10% are între 10 și 20 ani, 9 % are între 20 și 25 de ani, restul de 70% având o vechime de peste 25 ani.
Din rețele termice secundare, 22% au o vechime mai mică de zece ani, 17% au între 10 și 20 ani, alte 14% au între 20 și 25 ani, restul de 48% având peste 25 ani.
Primăria Capitalei a încheiat recent un contract pentru înlocuirea a 212 km de conducte. Lucrările sunt planificate să înceapă în primăvara anului viitor și ar trebui finalizate până în anul 2026.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii