Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei a dat startul evaluării vizuale rapide a clădirilor pentru stabilirea riscului seismic

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 10 aprilie 2024

Primăria Capitalei a demarat miercuri, 10 aprilie, procedura de evaluare vizuală rapidă a clădirilor în vederea stabilirii riscului seismic.

În cadrul acestei analize Administrația pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic va stabili clădirile care trebuie expertizate cu prioritate, pentru ca ulterior acestea să fie reabilitate.

„Începe astăzi evaluarea preliminară din punctul de vedere al riscului seismic a imobilelor din Bucureşti. În lege ea se numeşte evaluare vizuală rapidă. Este un concept nou pe care l-a introdus legea în 2022 şi a fost detaliat de o hotărâre de Guvern în 2023. Asta înseamnă că vrem să luăm toate clădirile din Bucureşti care au o anumită înălţime şi o anumită vechime şi să facem foarte repede o evaluare preliminară astfel încât să ştim unde să ducem banii pentru expertiza şi consolidarea propriu-zise, ca să avem un plan de acţiune pe mai mulţi ani de acum încolo”, a afirmat Nicuşor Dan, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri, pe  Bulevardul I.C. Brătianu din Capitală.

În cadrul programului vor fi evaluate 8.000 de clădiri din București.

„Asta nu înseamnă că toate au risc seismic, asta înseamnă că trebuie, conform legii, să le evaluăm preliminar şi să vedem, în funcţie de asta, la care dintre ele vom face expertiza propriu-zisă. Azi începem pentru 200 de clădiri din zona istorică. Este un proiect-pilot. În funcţie de el, o să vedem care sunt dificultăţile pe care le găsim pe parcurs şi să continuăm pentru restul imobilelor din Bucureşti”, a completat Dan.

Municipiul București are la dispoziție 135 milioane de euro, fonduri europene și fonduri naționale nerambursabile, pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW