Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei a anulat și a treia licitație pentru achiziția a 100 de autobuze electrice

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 aprilie 2022

Primăria Municipiului București a anulat licitația lansată pentru achiziția a 100 de autobuze electrice din gama de 12 metri, potrivit anunțului publicat pe portalul de achiziții centralizate. Este a treia licitație anulată care vizează achiziția acestor vehicule, primele două eșecuri fiind ale administrației Firea. 

Municipalitatea a primit doar oferte neconforme, fapt cauzat de o condiție extrem de restrictivă impusă prin caietul de sarcini – echiparea autobuzelor atât cu baterii, cât și cu supercondensatori, într-o formulă care să fie deja omologată.

Potrivit Asociației Metrou Ușor, supercondensatorii reprezintă un sistem de stocare a energiei recuperate la frânare, în acest mod fiind redus consumul energetic. Acest sistem este utilizat frecvent la autobuzele hibrid (de exemplu Citaro C2 Hybrid de la STB). În cazul autobuzelor cu baterii, această dotare nu are sens, întrucât bateriile îndeplinesc deja acest rol.

La licitație au fost depuse oferte de trei firme – Solaris Bus & Coach (Polonia), Karsan Otomotiv (Turcia) și Temsa (Turcia), cu subcontractant Skoda Eletric – însă niciuna nu deținea o omologare pentru tehnologia solicitată de Primăria Capitalei. Pentru această licitație municipalitatea alocase estimativ 304,6 milioane lei fără TVA, cu 85 milioane lei mai mult față de primele două proceduri, ocolite de marii producătorii.

Societatea civilă trage un semnal de alarmă: Risc de pierdere a banilor europeni

Într-un punct de vedere publicat joi, 28 aprilie, reprezentanții Asociației Metrou Ușor atrag atenția asupra riscului major de pierdere a fondurilor alocate de Uniunea Europeană.

„Incompetența cu care această achiziție este derulată de către administrația PMB pune în pericol finanțarea proiectului. Pe 31 decembrie 2023 expiră finanțarea pentru toate proiectele cu fonduri europene finanțate din bugetul 2014 – 2020. După această dată, PMB va trebui să suporte toate cheltuielile cu aceste vehicule din bugetul propriu și riscă să returneze bani către UE”, arată reprezentanții AMU.

Administrația Firea a alocat sume insuficiente – motivul anulării primelor două licitații

Prima licitație, lansată în martie 2019, a fost anulată după ce după ce ambele oferte, Bozankaya – Sileo şi un importator al autobuzelor chinezesţi Byd, au fost declarate neconforme. Motivul anulării a fost că suma de 219,5 milioane lei fără TVA, prevăzută de municipalitate, a fost insuficientă chiar și pentru producătorii low cost din China și Turcia.

În martie 2020, primăria condusă de Gabriela Firea a lansat o nouă licitație, repetând greșeala de la prima procedură. Valoarea estimată a achiziției a fost menținută la 219,5 milioane, cele trei oferte depuse, două din Turcia și una de la un importator de tractoare, fiind declarate neconforme și licitația anulată.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW