Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Prima ședință de Guvern după ieșirea ALDE din coaliție. Viorica Dăncilă: Klaus Iohannis ignoră într-un dispreț total reguli, legi și decizii ale CCR

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 9 septembrie 2019 Etichete: , ,

Viorica Dăncilă a convocat prima ședință de Guvern după ce ALDE a decis să iasă din Coaliție. Asta chiar dacă, săptămâna trecută, premierul îl acuza pe Klaus Iohannis că blochează activitatea Guvernului pentru că nu vrea să numească miniștrii interimari. 

La începutul ședinței de Guvern, Viorica Dăncilă l-a acuzat pe Klaus Iohannis de abuz de putere și că, refuzul de a numi miniștrii interimari, este doar o acțiune electorală. Pentru a putea emite Ordonanțe de Urgență, Dăncilă a decis ca responsabilitatea avizării actelor emise de Executiv să treacă de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul la Secretariatul General al Guvernului. Premierul a anunțat că va merge în Parlament pentru votul de încredere, dar nu a precizat și când se va întâmpla asta.

„Această situație creată de președintele Iohannis, care prin refuzul de a numi miniștrii interimari ignoră într-un dispreț total reguli, legi și decizii ale CCR, poate produce consecințe grave pentru cetățenii acestei țări și pentru relațiile României cu partenerii externi. Refuzul de a numi miniștrii interimari este un abuz contituțional și de putere, pe care Președintele și-l permite să îl facă la adăpostul imunității absolute pe care o are în fața legii”, a spus Dăncilă.

Pe agenda Guvernului se află, între altele, un proiect de hotărâre pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevi în acest an şcolar, dar şi proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj.

CONTEXT:

Miniştrii ALDE Graţiela Gavrilescu, Viorel Ilie şi Anton Anton şi-au depus, în 27 august, demisiile la Secretariatul General al Guvernului. Ministrul Ramona Mănescu, tot in partea ALDE, a refuzat să demisioneze.  Premierul a trimis la Cotroceni propuneri de interimari pentru cele trei ministere însă Klaus Iohannis a refuzat numirea acestora, cerându-i Vioricăi Dăncilă să meargă în Parlament pentru votul de încredere.

Viorica Dăncilă a sesizat, joi,  Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui de a numi miniştrii interimari şi a precizat că sesizarea ar trebui privită şi ca un mijloc de a avea nişte reguli pentru viitor.

Pe de altă parte, președintele Iohannis a respins „categoric” propunerile înaintate și că refuză să gireze un joc politic meschin.

„Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi ca atare resping categoric propunerile înaintate pentru miniştrii interimari. Să fie clar: Guvernul actual şi-a schimbat componenţa politică, în aceste condiţii Constituţia indică fără echivoc ce trebuie să facă prim-ministrul”, a spus Iohannis.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW