Wednesday, June 16, 2021
Jurnalism corect


Prima ședință a Guvernului interimar. Orban: Prevenirea și combaterea coronavirusului trebuie tratate cu maximă seriozitate / Premierul retrage de la publicarea în MO ordonanțele pe fonduri europene

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 13 februarie 2020 Etichete: , , ,

Guvernul condus de Ludovic Orban se reuneşte, joi, în prima ședință de când Executivul a fost demis prin moțiune de cenzură. Miniștrii vor discuta despre mai multe proiecte de hotărâri de guvern care vizează apărarea, justiția şi administraţia publică.

Principalele declarații din timpul ședinței de Guvern

Orban: Măsurile de prevenire și combatere a coronavirusului trebuie tratate cu maximă seriozitate

„Măsurile de prevenire și combatere a coronavirusului. Trebuie tratată cu maximă seriozitate. Am înțeles că ați avut deja comitete pentru situații de urgență, există decizii luate, OUG e publicată în MO, practic se vor derula cu procedură rapidă toate achizițiile”, a declarat Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Victor Costache, ministrul Sănătății:„Vă asigur că deocamdată pe teritoriul României nu există niciun caz de infecție cu coronavirus. Ultima suspiciune a fost infirmată ieri seară. E vorba despre pacientul din Reșița. (…)Săptămâna trecută a fost trecută în ședința de Guvern o ordonanță comună cu MAI pentru a reface stocul de materiale și echimpante sanitare. (…)Am instituit odată cu intrarea în vigoare a ordonanței de urgență măsurile de carantină. Absolut(n.r. toată lumea care vine din zone de focar intră în carantină 14 zile)”.

Orban retrage de la publicarea în MO ordonanțele pe fonduri europene

Premierul Ludovic Orban a anunțat că a decis să retragă de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanțelor de urgență care vizează programe din fonduri europene.

„Tema era mult prea sensibilă și pârâcioșii care vor să facă rău României prin blocarea fondurilor au început deja să trimită tot felul de păreri. Tema este mult prea delicată fiind vorba de fonduri europene nu avem voie să fragilizăm sub nicio formă procedurile pe care le-am gândit și mai ales planul de măsuri astfel încât ele să fie obiectul unor acte normative care să fie contestabile și discutabile(…)Vă rog să pregătiți pe fiecare dintre măsuri soluții de reglementare. Pregătiți proiect de lege și înaintăm proiectul prin intermediul grupurilor parlamentare, iar acolo unde nu e nevoie de proiect de lege se poate realiza și prin HG sau ordine de ministru. De exemplu știu că ne e nevoie de reglementare cu caracter de lege a programului de extindere a rețelei de gaze”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Guvernul a adoptat, pe 4 februarie: Ordonanța de urgență privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020, Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului Fondurilor Europene structurale și de investiții, la nivel regional; Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum și de modificare și completare a unor acte normative, Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanţării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027 și Ordonanța de urgență privind instituirea Programului național de introducere a gazelor naturale în localitățile încălzite cu combustibil solid.

Orban: Am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste

Premierul le-a cerut miniștrilor ca la audierile de săptămâna viitoare „să fie la înâlțime” și să semnaleze toate problemele pe care le-au identificat în instituțiile pe care le conduc.

„Vă readuc aminte că săptămâna viitoare – luni, marți și miercuri – sunt programate audierile în comisii. Domnul ministru Cîțu, deci săptămâna viitoare – luni, marți, miercuri… Tocmai de aia v-am atras atenția că știu că sunteți primul. Sunt programate audierile în comisii. Aici vreau să fiți la înălțime. Avem trei luni de mandat în care am reparat multe din stricăciunile provocate de guvernările habarniste și rău intenționate PSD timp de 3 ani de zile. Avem cu ce ne prezenta în fața comisiilor. Nu trebuie să vă pese de votul efectiv, că nu ne judecă pe noi parlamentarii născuți din pixul lui Dragnea, pesediști sau de alte culori. Acolo e important că audierile vor fi publice și să arătăm foarte clar ce am găsit, ce prostii au făcut cei de dinaintea noastră, cum am reparat ce am putut repara și mai ales care e viziunea noastră și soluțiile pentru rezolvarea fiecărei probleme. Am așteptări mari de la dumneavoastră, că practic în trei luni suntem într-o situație în care chiar avem toate motivele să fim mândri de ce am făcut și acest lucru trebuie să se vadă la audieri și mai ales mai trebuie puși la punct în special obraznicii care, după ce au făcut praf bugetul, după ce au făcut praf toate sistemele publice, după ce au distrus imaginea României, încearcă acum să ne dea lecții. Nu acceptăm lecții de la ei, acceptăm lecții de la alții mai buni, mai ales dintre partenerii noștri”, le-a spus Ludovic Orban miniștrilor, la începutul ședinței de Guvern de joi.

Știre în curs de actualizare. 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW