Prima reuniune trilaterală România-Ucraina-Republica Moldova, la Odessa / Ce teme au fost dezbătute de miniștrii de Externe

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și omologii din Republica Moldova, Nicu Popescu, și din Ucraina, Dmytro Kuleba, au participat joi, 15 septembrie, la Odessa, la prima reuniune trilaterală a șefilor diplomațiilor din cele trei țări, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
La reuniunea din Ucraina au participat și miniștri ai Energiei (Virgil Popescu din partea României), dar și reprezentanți ai companiilor din domeniul energetic (conducerea Transelectrica din partea României).
Formatul trilateral are ca obiectiv consolidarea cooperării între cele trei țări vecine și stabilirea unui mecanism de dialog și coordonare pe termen lung, ce vizează inclusiv sprijinirea Ucrainei și Republica Moldova în procesul de integrare europeană, potrivit MAE.
„Agenda noastră a fost densă, am discutat atât chestiuni politice, cât și chestiuni tehnice, dar am dorit prin întâlnirea noastră să dăm un semnal politic puternic privind dorința și capacitatea noastră, precum și necesitatea de a construi o cooperare durabilă, esențială în această perioadă, în contextul impactului războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Bogdan Aurescu, la finalul întâlnirii.
Totodată, oficialii au discutat despre măsurile necesare pentru a contracara criza din domeniul energiei, cu accept pe modul în care Ucraina și Republica Moldova pot face față sezonului rece, dar și despre planurile de interconectare regională, pentru a combate utilizarea energiei în scopuri geopolitice.
În cadrul reuniunii a fost încheiat un Acord interguvernamental trilateral România-R.Moldova-Ucraina pentru stimularea interconectărilor și cooperării în domeniul energiei.
„Accentul pus pe domeniul energiei la această reuniune a Trilateralei nu este întâmplător, pentru că el reflectă preocupările noastre comune în aceste vremuri de război(…) și, în același timp, când asigurarea securității energetice și a funcționării în condiții optime a piețelor energiei rămân mize majore, mai ales în perspectiva următorului sezon rece”, a precizat Bogdan Aurescu.
O altă temă discutată de cei trei oficiali a fost respectarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților naționale, cu accent pe comunitatea românească din Ucraina.
„Etnicii români din Ucraina sunt cetățeni loiali și fideli ai statului ucrainean, care s-au alăturat la începutul agresiunii ruse și au sprijinit fără rezerve întregul efort de război. Prin urmare, am subliniat importanța respectării drepturilor identitare ale cetățenilor ucraineni de origine română”, a adăugat ministrul român de Externe.
Miniștrii Nicu Popescu și Bogdan Aurescu au cerut ca Ucraina să recunoască inexistența așa-zisei „limbi moldovenești”.
„În ceea ce privește România, ne angajăm în mod substanțial și aplicat pentru a continua să sprijinim pe toate aspectele pe care le-am discutat astăzi pe prietenii noștri din Republica Moldova și din Ucraina”, a dat asigurări șeful diplomației române.
Sursă foto: MAE