Prima plecare din conducerea unei companii de stat, după avertismentul Comisiei Europene: „Nu vreau să fiu unul dintre cei din cauza cărora se pierd banii din PNRR”
Mihai Barbu a demisionat din funcția funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Metrorex, după ce Comisia Europeană a notificat oficial România că riscă să piardă sute de milioane de euro, fonduri alocate prin Planul Național de Redresare, din cauza mai multor concursuri pentru desemnarea conducerilor companiilor din subordinea Ministerului Energiei și Ministerului Transporturilor ar fi fost aranjate, relatează Club Feroviar.
„Nu vreau să fiu unul dintre cei din cauza cărora se pierd banii din PNRR, așa că am decis să rezolv această problemă pe cale amiabilă. Cât privește modul în care am fost selectat în Consiliul de Administrație, selecția a fost organizată de Ministerul Transporturilor, nu eu am organizat-o. Firma de recrutare a fost selectată de minister, nu de mine. În consecință, mi-am depus demisia, care va intra în vigoare la data de 1 noiembrie”, a declarat Mihai Barbu pentru Club Feroviar.
Potrivit angajamentelor cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Energiei și Ministerul Transporturilor ar fi trebuit să numească noi administratori ai companiilor din subordine pe bază de concurs, în baza Ordonanței privind managementul corporativ.
Zis și făcut. Numai că, în loc de specialiști selectați „pe bune”, așa cum îi plăcea ministrului Sorin Grindeanu să tot repete, în conducerea companiilor au ajuns să fie numiți tot politicieni sau oameni din apropierea partidelor politice.
Mainnews.ro a atrans atenția în repetate rânduri asupra acestor numiri. La CFR Infrastructură, de pildă, a fost numit director general Alexandru Simu, membru PSD Timiș, organizația de unde provine ministrul transporturilor Sorin Grindeanu. Și PNL a reușit să își impună oamenii la șefia companiilor din subordinea MT. În funcția de director general a fost aleasă Mariana Miclăuș, în timp ce în cea de șef al CNAIR a fost numit Cristian Pistol, membru PNL Ilfov.
România poate pierde până la 500 milioane de euro din cauza concursurilor aranjate
Manevrele însă nu au ținut în fața Comisiei Europene, care amenință România că, în cazul în care nu reface concursurile suspecte, va pierde până la 500 milioane de euro din PNRR, potrivit HotNews.ro. În documentul transmis de Comisia Europeană sunt enumerate opt companii cu probleme din totalul de 17 companii din subordinea Ministerului Energiei. De asemenea, sunt menționate și cinci companii de la Transporturi, fiind ridicate semne de întrebare asupra modului în care au fost făcute numirile în Consiliile de Administrație.
Executivul comunitar a constatat că la opt companii, Ministerul Energiei nu a putut dovedi că au fost respectate aceste criterii la numirea membrilor în consiliile de administrație: competitivitate, transparență și remunerație în funcție de performanță.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii