Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prima fraudă cu banii din PNRR, depistată de procurorii DNA. Acord de recunoaștere a vinovăției semnat de un afacerist

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 7 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au anunțat vineri, 7 octombrie, că au deschis primul dosar referitor la finanțările din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Administratorul unei firme a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, după ce ar fi depus mai multe documente false pentru a câștiga licitația pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesară construirii unui spital în Constanța.

Potrivit unor surse Main News, este vorba de Victor Alexandru Ciobotaru, administratorul firmei Atlas Consulting and Proiect.

Firma a mai câștigat un contract de proiectare și asistență tehnică pentru Ambulatoriul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț în anul 2021.

Ciobotaru a fost acuzat de DNA de obținere ilegală de fonduri, participație improprie la tentativa de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii susțin că acesta a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, în cadrul căruia a acceptat să fie pedepsit la 1 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Constanța.

Prejudiciul din dosar se ridică la 600.000 de lei.

Acuzațiile DNA

Primăria Constanța a organizat în anul 2021 o licitație pentru achiziția „Serviciului de elaborare documentație tehnico-economică” aferent obiectivului de investiții ”Construire și dotare Spital municipal policlinic”, finanțat prin PNRR.

Procurorii arată că Ciobotaru, ca lider de asociere, a câștigat licitația, după ce ar fi depus mai multe documente false.

După ce a fost semnat contractul, pe 7 octombrie 2021, Primăria Constanța a livrat prima tranșă, de 1,7 milioane de lei, pentru servicii de prefezabilitate.

Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate și depunerea documentației pentru obținerea avizelor și acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncționalități în derularea contractului, ocazie cu care reprezentanții instituției publice au aflat că niciunul dintre asociați, cu excepția inculpatului, nu avea cunoștință despre semnarea contractului de prestări servicii și nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate”, arată procurorii DNA.

Astfel, angajații Primăriei Constanța au formulat o plângere penală față de societatea Atlas Consulting and Proiect.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii