Thursday, May 19, 2022
Jurnalism corect


Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate istorică feminină a fost pusă în circulație

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 1 decembrie 2021

Prima bancnotă pe care este prezentă o personalitate istorică feminină, cea de 20 de lei, pe care apare chipul Ecaterinei Teodoroiu, a fost pusă în circulație de Banca Națională a României (BNR), începând cu miercuri, 1 decembrie. 

Este prima bancnotă românească de circulație care are imprimat chipul unei personalități feminine din istoria noastră”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul conferinței de presă de vineri, 26 noiembrie.

Mugur Isărescu a explicat că Ecaterina Teodoroiu întruchipează puterea și sacrificiul de care femeile au dat și continuă să dea dovadă în societatea românească.

Este prima femeie ofițer din Armata Română. Cinstim, omagiem și Armata Română și mai aducem o dată în memoria noastră marele Război de Reîntregire(…)Am răspuns în felul acesta interesului public care a găsit o largă susținere la nivelul societății românești în promovarea și consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, a explicat guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR a precizat că, de-a lungul istoriei, au mai fost personalități feminine prezente pe bancnotele puse în circulație, doar că a fost vorba de reprezentări simbolice sau alegorice, nu despre personaje istorice reale.

Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe 15 ianuarie 1894 la Vădeni, astăzi un cartier din Târgu-Jiu. A luptat în Primul Război Mondial și a murit în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române, la finalul bătăliei de la Mărășești, în 3 septembrie 1917.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW