Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Caz inedit în România: Un bărbat gay a reuşit să adopte un copil asumându-şi orientarea. Asociaţie: „A spus clar – sunt gay şi vreau un copil”

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 15 noiembrie 2021

Vișinel Bălan, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați, organizaţie non-guvernamentală care acționează pentru apărarea și promovarea drepturilor tinerilor instituționalizați, a anunțat, luni, 15 noiembrie, „prima adopție gay din România”. Este vorba despre un bărbat homosexual care a reușit să adopte un copil asumându-și orientarea în fața instituțiilor statului cu atribuții în acest domeniu. Contactat de Main News, Vișinel Bălan a dat câteva detalii despre acest caz.

„Prima adopție gay din România. Felicit tânărul/ persoana care a avut curajul să facă acest pas, de a salva un copil abandonat din chinurile orfelinatului. Felicit curajul Direcției pentru Protecția Copilului, pentru că a ales să respecte legea. Asta înseamnă profesioniști. Felicitări. În România, anual, aproximativ 9000 de copii sunt abandonați în orfelinatele groazei”, a scris Bălan pe contul său de Facebook, luni.

Președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați a explicat, pentru Main News, că sunt şi alte cupluri gay care au reuşit să adopte, însă fără a îşi asuma orientarea.

„Un cuplu gay nu poate să adopte, însă bărbații, individual, pot adopta copii, chiar dacă sunt gay. Nu adoptă amândoi (împreună – n.red.), amândoi nu pot adopta. Separat pot adopta. Ca o familie monoparentală. Atunci când DGASPC și-a dat ok-ul, au dat ok-ul tocmai pe fondul acesta. Legal, nu poți să spui nu, pentru că te trezești că te dă în judecată și pe bună dreptate câștigă”, a declarat Vișinel Bălan pentru Main News.

Întrebat dacă poate estima câte persoane gay au reușit să adopte un copil în România, el a spus că este foarte dificil acest lucru, pentru că nu toate persoanele LGBTQ și-au asumat orientarea sexuală odată ce au demarat procedura de adopție, cum a fost în acest caz.

„De exemplu, cazul cu care am ieșit eu public este un caz care și-a asumat, adică atunci când s-a dus să depună dosarul pentru adopție, când s-a dus să adopte un copil, el a spus clar: sunt gay și vreau să adopt un copil. Efectiv, a fost foarte ferm în relația cu instituția. (Instituția – n.red.) a zis că noi nu avem voie să ne opunem. Din contră, trebuie să vă susținem și intrați în proces (de adopție – n.red.). A trecut de proces, a fost declarat părinte adoptator, a îndeplinit toate criteriile”, a continuat el.

De menționat este că postarea lui Vișinel Bălan a primit multe comentarii negative, inclusiv de la oameni care au susținut că este ilegal să adopți un copil în țara noastră dacă nu ești heterosexual.

Potrivit site-ului Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, nu pot adopta persoanele care:

a. Au boli psihice sau handicap mintal;

b. Au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri nu poate adopta;

c. Sunt decăzute din drepturile părinteşti sau au un copil care beneficiază de o măsură de protecţie special;

d. Interdicţia de a adopta se aplică şi persoanelor care doresc să adopte singure, ai căror soţi se găsesc în una dintre situaţiile prevăzute lit. a, b, sau c.

„Nu trebuie să demonizăm acest comportament, trebuie să apreciem că un copil are șansa la o adopție, într-o familie. Un om a ales să adopte. Nu mă interesează orientarea sexuală”, a mai punctat șeful Consiliului Tinerilor Instituționalizați.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW