Thursday, June 13, 2024
Jurnalism corect


Prim-ministrul Marcel Ciolacu, primit la Palatul Prezidenţial de către preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan: „Deschide calea pentru dezvoltarea parteneriatului nostru strategic”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 21 mai 2024 Etichete: , ,

Prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a transmis, marţi la Ankara, preşedintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan că îşi doreşte ca, în scurt timp, să fie oaspetele ţării noastre la Bucureşti, alături de miniştrii săi, pentru a organiza următoarea reuniune a guvernelor celor două stale.

„Firmele românești de profil au demonstrat deja că pot face față solicitărilor în ceea ce privește producția de pulberi, obuze, armament și diverse componente specifice. Avem contracte solide cu partea turcă în ceea ce privește dronele Bayraktar și autovehiculele tactice blindate Otokar, dar consider că putem stabili o formulă de parteneriat prin care să realizăm acel transfer tehnologic și de know how prin care companiile românești să poată produce în România aceste componente”, a afirmat premierul Ciolacu în declarația de presă susținută alături de președintele Erdogan, după ședința comună a celor două Guverne.

De asemenea, Ciolacu a vorbit cu președintele turc și despre domeniul energiei.

„Turcia este una dintre principalele noastre opțiuni pentru aprovizionarea cu gaze, fie din Caucaz, fie prin stații de LNG. În același timp, țările noastre sunt și producători de gaze și dispun de avantaje certe pe harta rutelor viitorului. Astfel, am agreat constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilitățile prin care putem dezvolta cooperarea și în domeniul conectivității, dar și în domeniul energiei regenerabile și a celei nucleare”, a precizat Marcel Ciolacu.

„Atât România, cât și Turcia au investiții importante în energie în Marea Neagră. De aceea, este foarte important ca țările noastre să acționeze împreună pentru asigurarea securității în Marea Neagră și protejarea acestor investiții. În acest sens, vreau să salut faptul că, în scurt timp, va fi operaționalizată acțiunea de deminare în Marea Neagră, desfășurată în comun cu forțele navale din România, Turcia și Bulgaria. Este pentru prima dată când aliații riverani la Marea Neagră iau decizia de a rezolva în comun o gravă problemă de securitate și de siguranță a transportului naval.”

Totodată, Marcel Ciolacu a precizat că vrea ca viitoarea ședință de guverne comună să aibă loc în România: „Îmi doresc, domnule Președinte, să vă avem în scurt timp oaspete la București, alături de miniștrii dumneavoastră, pentru a organiza următoarea reuniune a guvernelor noastre”.

foto: Captură Video

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW