Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


Prim-ministrul, despre Ordonanța pregătită la MApN pentru creșterea veniturilor militarilor: Nu am discutat pe acest subiect

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 mai 2022

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat vineri, 27 mai, că reprezentanții coaliției de la guvernare nu au avut nicio discuție pe tema creșterii veniturilor militarilor, după ce ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că instituția pe care o conduce a pregătit o Ordonanță de Urgență în acest sens.

Am văzut doar ştirea, nu am discutat acest subiect. Este analiza la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, ceea ce noi am făcut prin măsura de a acorda acea pătrime din ceea ce se cuvenea prin salariu, este tot ce am putut să ne permitem în acest moment”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la Poiana Braşov, citat de News.ro.

Anterior, Vasile Dîncu a precizat că soldații români trebuie să aibă un nivel de salarizare decent și să le fie asigurate drepturile financiare în mod echitabil.

Ministrul Apărării susține că, în urma unor analize efectuate la nivelul instituției și discuțiilor purtate cu personalul militar, au reieșit „importante” deficite de personal și „probleme serioase în ceea ce privește retenția personalului de înaltă specializare”, ce se vor agrava în timp în lipsa unor măsuri „oportune și eficiente”.

OUG pregătit la MApN

Ministerul Apărării a semnat, marți, o Ordonanță de Urgență ce ar urmări eliminarea unor inechități și diferențe de tratament în ceea ce privește drepturile financiare ale personalului instituției în comparație cu alte categorii de salariați din sistemul public.

Proiectul a fost trimis instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pentru a fi consultat și completat.

OUG propune dublarea indemnizației de delegare/detașare acordat personalului militar, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare și personalului civil care participă la misiuni de instrucție, exerciții militare/polițienești, trageri și aplicații, în tabere sau poligoane, cu o durată mai mare de 24 de ore și care se desfășoară pe teritoriul României.

Un criteriu în acest sens este ca activitățile să se desfășoare la peste 5 kilometri de localitatea unde lucrează.

Totodată, soldații și gradații profesioniști vor avea dreptul la o compensație lunară de aproximativ 50% din solda de funcție. Cuantumul concret va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern.

În plus, MApN mai are în vedere următoarele măsuri:

 • „Stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie pentru personalul din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, începând cu data de 1 iulie 2022, la nivelul salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
 • Posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare.
 • Având în vedere că în unitățile Ministerului Apărării Naționale personalului care execută muncă suplimentară peste programul normal de lucru, pentru asigurarea serviciului de luptă permanent, activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum și în situații de urgență, nu i se poate acorda timp liber corespunzător din cauza deficitului de personal, se propune compensarea acestor activități cu o majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenite, proporțional cu timpul lucrat în aceste condiții. De aceleași prevederi urmează să beneficieze și personalul din instituțiile de apărare și securitate națională care desfășoară activități similare”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW