Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Prim-ministrul a cerut Alianței Nord-Atlantice să continue monitorizarea Mării Negre

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Prim-ministrul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită la Bruxelles, a declarat miercuri, 26 octombrie, în conferința de presă susținută alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că a cerut ca Alianța Nord-Atlantică să continue monitorizarea zonei Mării Negre.

În deschiderea conferinței, Stoltenberg a spus despre România că este un „aliat apreciat” în NATO și că este una dintre țările care au alocat cele mai mari sume pentru achizițiile din domeniul Apărării.

Secretarul general al NATO a menționat și grupul de luptă de pe teritoriul țării noastre, condus de Franța.

Marea Neagră este o regiune de importanță strategică pentru NATO. Războiul declanșat de Rusia a transformat regiuni din Marea Neagră în zone de conflict. Rachetele lansate de Rusia din Marea Neagră au lovit orașe ucrainene, iar forțele ruse au folosit-o pentru a bloca porturile ucrainene, generând una dintre cele mai grave crize alimentare din ultimii ani”, a spus Stoltenberg.

Stoltenberg a mai respins acuzațiile Federației Ruse cu privire la așa-zisa folosire a „bombei murdare” de către Ucraina și a menționat că Rusia înregistrează eșecuri pe câmpul de luptă.

NATO este gata să apere România și pe toți ceilalți aliați”, a mai menționat secretarul general al Alianței.

Premierul Nicolae Ciucă a amintit că Marea Neagră a fost recunoscută drept zonă de importanță strategică în cadrul Summitului NATO de la Madrid, din vara acestui an.

Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că este esențial ca postura de descurajare și apărare a NATO să fie consolidate de o manieră „unitară și coerentă”, pentru ca Alianța să poată răspunde „prompt și eficient” aemenințărilor cu care se confruntă.

Nicolae Ciucă s-a mai referit și la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO, ce va fi găzduită de România la finalul lunii noiembrie.

Decizia ca România să fie statul gazdă pentru acest eveniment reprezintă o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO”, a spus premierul.

Sursă foto: Guvernul României

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW