Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Prețul motorinei a scăzut în întreaga lume. Cât a ajuns să coste un litru în România

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 19 aprilie 2023 Etichete: , , , ,

Motorina standard s-a ieftinit și a ajuns, miercuri, 19 aprilie, sub pragul de 7 lei pe litru, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina. Prețurile afișate de la stațiile PECO arată că un  litru de motorină standard se vindecu 6,98 lei pe litru, l motorina premium  puțin 7,34 lei pe litru. Anul trecut, în luna martie-aprilie, prețul motorinei ajunsese și la 15 lei.

De la  1 ianuarie 2023,  s-a suspendat  compensarea de 50 de bani pe litru, acordată de Guvern, în contextul „crizei combustibilului”. Prețul motorinei a crescut cu 40 de bani față de ultima zi din 2022, ajungând la valorea medie de 7,57 lei pe litru. A urmat o creștere în a doua jumătate a lunii ianuarie, prețul mediu ajungând în jurul valorii de 7,74 de lei pe litru, însă odată cu luna februarie au începute ieftinirile și ele s-au prelungit și în martie, arată o analiză DIGI 24.

Prețul motorinei, în scădere, în intreaga lume

Prețul motorinei nu a scăzut doar în România, ci în întreaa lume. Analiștii economici citați de Reuters susțin că „este un semn al recesiunii”. Franța, Italia, Germania au eliminat deja subvențiile acordate pentru motorină, întrucât prețul a ajuns la cel de dinaintea războiului Rusia-Ucraina.

În SUA, cererea de motorină va scădea  cu 2% în 2023, estimează S&P Global Inc., iar acestaar fi  cel mai important declin al consumului de motorină înregistrat după 2016, cu excepția anului 2020. Analistul S&P, Debnil Chowdhury,  susține  că  vom asista la „unul din cele mai slabe contexte economice din istoria recentă, excluzând criza financiară din 2008-2009 și pandemia”. Scăderea cererii de motorină poate fi un indicator important pentru creșterea economică generală, ca un prim semnal că cheltuielile gospodăriilor se reduc și că există riscuri de recesiune.

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW