Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


PressHub: Ambasadorul României în SUA s-a mutat în fosta reședință de lux a diplomației iraniene / 21.000 de dolari/lună, chiria plătită de statul român

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 iulie 2022

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, și-a mutat reședința într-o clădire de lux din Washington, cu 46 de camere, pentru care statul român plătește o chirie lunară de 21.000 dolari, potrivit unei investigații publicate de PressHub.ro.

Noua reședință a ambasadorului Andrei Muraru, de la 3003 Massachusetts Ave NW, Washington DC, a fost construită în 1934 și are 46 de camere și o piscină, potrivit Washington Post. În anii 1960 și 1970 a fost locuința reprezentantului diplomatic al Iranului în Statele Unite.

Conform PressHub, reședința de lux a rămas mulți ani nefolosită. În 2020, a început renovarea sa, care a costat statul american 2,5 milioane de dolari, apoi a fost scoasă pentru închiriat.

Explicațiile MAE: Vechea reședință a ambasadorului României în SUA, prea degradată

Conform unui răspuns transmis de MAE la solicitarea PressHub vechiul imobil, pentru care statul achita lunar 13.150 de dolari, prezenta, în majoritatea spațiilor de locuit, un grad avansat de degradare (pereții cu fisuri, modificări inestetice, zone degradate din cauza infiltrațiilor, sistem de încălzire/răcire învechit, tocăria uşilor şi ferestrelor deteriorată, veche și ne-etanșă, instalații sanitare vechi și uzate) care impunea necesitatea unei intervenții ample și rapide.

Ministerul de Externe a explicat că vechiul imobil nu putea fi restaurat din fondurile publice ale ambasadei, deoarece acesta nu este proprietatea statului român și susține că în urma discuțiilor cu proprietarul, acesta nu a putut nici confirma disponibilitatea și nici estima perioada de timp pentru o eventuală reparație capitală.

Potrivit aceleași surse, Inițial, chiria cerută pentru fosta reședință a ambasadorului șahului Iranului la Washington, unde locuiește acum Andrei Muraru, a fost de 25.000 de dolari pe lună. Ulterior, a tot scăzut.

„În urma analizei de piață (amplasamentul, funcționalitatea, generozitatea și diversitatea spațiilor de reprezentare și protocol, prețul zonei, rezonanța istorică a casei etc.) prețul negociat a ajuns la 21.000 USD/lună, cu aproape 30% mai mic față de prețul solicitat inițial de Departamentul de Stat.

Înainte de a fi listat pe piață, imobilul a beneficiat de o amplă restaurare (inclusiv instalații, modernizări, recompartimentări etc.) în valoare de 2,5 milioane dolari, din fondurile Departamentului de Stat al SUA.

În prezent, imobilul este utilizat atât ca reşedinţă a ambasadorului, cât şi ca spaţiu de protocol în care se desfăşoară cea mai mare parte a activităţilor de reprezentare ale ambasadei”, arată MAE.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW