Sunday, April 21, 2024
Jurnalism corect


Președintele Ucrainei a eliminat, prin decret, posibilitatea unor negocieri cu Vladimir Putin. Reacția Kremlinului

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 4 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a semnat marți, 4 octombrie, un decret prin care exclude posibilitatea unor negocieri de pace cu Vladimir Putin, notează The Guardian. Kremlinul a transmis că Vladimir Putin va aștepta „o schimbare de poziție” a liderului de la Kiev sau numirea unui nou „șef al statului ucrainean cu o opinie diferită”, potrivit Interfax.

Decretul semnat de Zelenski vine ca răspuns la anexarea a 4 regiuni ucrainene – Donetsk, Lugansk, Herson și Zaporojie – în urma așa-ziselor referendumuri ținute de separatiștii pro-ruși și oficialii de la Moscova, dar catalogate drept ilegale de occident.

El (n.r. Vladimir Putin) nu știe ce înseamnă demnitatea și onestitatea. Așadar, suntem gata să purtăm un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte al Rusiei”, a spus Zelenski, vineri.

Primul punct al decretului semnat marți și pregătit de Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei prevede că „statul ucrainean a decis că este imposibil să susțină negocieri cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin”.

În replică, Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitry Peskov, a transmis că Vladimir Putin „va aștepta pentru o schimbare de poziție a președintelui în funcție sau va aștepta pentru următorul președinte al Ucrainei, care își va schimba poziția în interesul cetățenilor ucraineni”.

Tot marți, camera superioară a Parlamentului rus a ratificat deciziile de anexare a regiunilor Donetsk, Lugansk, Herson și Zaporojie, potrivit Interfax.

În replică, Kievul a adoptat un alt decret, ce prevede ca documentele semnate de Vladimir Putin, prin care recunoaște așa-zisa independență a regiunilor Crimeea, Donetsk, Lugansk, Herson și Zaporojie, dar și alte decizii ale liderului de la Moscova în ceea ce privește integritatea teritorială a Ucrainei, să fie declarate „nule și vide”, arată Ukrinform.

Decretul subliniază că teritoriul Ucrainei este integral și inviolabil în granițele recunoscute la nivel internațional, iar suveranitatea Ucrainei se aplică pe întreaga suprafață a țării.

Sursă foto: Președinția Ucrainei/ president.gov.ua

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW