Friday, December 2, 2022
Jurnalism corect


Președintele Turciei: Teritoriile invadate de Rusia vor fi înapoiate Ucrainei

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 septembrie 2022

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, unul dintre singurii lideri mondiali apropiați de Vladimir Putin, a declarat luni seară, 19 septembrie, că Moscova trebuie să înapoieze Kievului teritoriile ocupate de forțele pro-ruse, dacă își dorește să ajungă la un acord de pace.

Președintele Turciei, prezent la New York, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, a acordat un interviu postului american de știri, PBS.

În timpul interviului, Erdogan a fost întrebat dacă Federația Rusă ar avea legitimitatea de a păstra teritoriile ocupate din Ucraina.

Fără îndoială, nu(…)Dacă ne dorim să instaurăm pacea în Ucraina, desigur, returnarea teritoriilor invadate este un aspect important(…)Teritoriile invadate vor fi înapoiate Ucrainei”, a spus președintele Turciei.

Erdogan susține că a vorbit Vladimir Putin, pe care l-a descris drept „prietenul meu drag”, încă din anul 2014, când Federația Rusă a anexat Crimeea.

I-am cerut să înapoieze Crimeea proprietarilor de drept. Ei, locuitorii peninsulei, sunt și urmașii noștri”, a precizat Erdogan, referindu-se la comunitatea tătarilor din Crimeea.

Deși a precizat că invazia rusă în Ucraina „nu a fost justificată”, Erdogan a făcut, în schimb, un apel la „satisfacerea tuturor părților implicate”.

Dacă vrem să ajungem la o concluzie, nu o vom putea atinge dacă vom lua partea cuiva anume. Nu vom apăra un singur lider”, a mai precizat liderul de la Ankara.

Președintele Turciei a mai anunțat că, în urma discuțiilor purtate cu Vladimir Putin în Uzbekistan, a primit asigurări că Rusia și Ucraina vor organiza un schimb de aproximativ 200 de prizonieri.

Poziția Turciei, pe perioada invaziei ruse în Ucraina, a fost ambiguă, întrucât nu a luat partea, în mod oficial, niciuneia dintre părțile implicate în conflict.

Ankara a găzduit mai multe încercări de negocieri de pace între oficialii ruși și ucraineni și a mediat, alături de ONU, acordul de reluare a exporturilor ucrainene de grâne pe la Marea Neagră.

În schimb, Erdogan a criticat, în timpul unei vizite în Serbia, țară aliată Rusiei, acțiunile Occidentului față de Moscova, în special sancțiunile, pe care le-a numit „provocatoare”. Detalii aici.

Pot să spun foarte clar că nu cred că poziția adoptată de Occident este corectă(…)Vestul conduce o politică bazată pe provocări și nu va fi posibil să obțină rezultate”, a declarat Tayyip Erdogan, pe 7 septembrie, în timpul unei conferințe de presă susținută alături de Alexandar Vucic.

Sursă foto: TGRT Haber / Facebook

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW